Beter Rietmolen doet zichzelf tekort in Diepenheim

In dit inhaalduel ziet Rietmolen geen kans een vroeg opgelopen 1-0 achterstand om te draaien, ondanks de vele kansen en mogelijkheden die het creëert. Het zit niet mee vandaag, hij wil maar niet vallen. Ook het tegendoelpunt van Diepenheimse aanvoerder Koen Jansen komt met de nodige pech uit een vrije trap tot stand, als de bal er via de lat en rug van doelman Jeroen Hartgerink in rolt. Het vertoonde spel geeft in ieder geval vertrouwen voor Super Sonntag volgende week als we Vios Beltrum ontvangen met, naar het schijnt, enkele verre kennissen aan het roer.

Het betreft vanmiddag een inhaalpotje daar drie weken eerder storm Ciara roet in het voetbaleten gooide en het hele soepzooitje afgelast werd. Herkansing dus op 1 maart en dat komt voor sterkhouders Dennis Vrielink, Twan Tenhagen en Wesley Meulenkamp ongelegen. Kameradenweekend, ook dat nog. Ze komen gelukkig speciaal terug voor dit potje, zij het met kleine oogjes. Verdediger Bas Essink is wel daadwerkelijk verhinderd. Deze levensredder in spe redt ‘im krankenhaus’ menig patiënt van een wisse dood, pleegt triage waar nodig en voorkomt eigenhandig dat pandemieën volledig uit de klauwen escaleren. Z’n pa is al net zo’n redder in nood. De door hem gesponsorde rode shirts komen vandaag goed van pas, aangezien zowel het eigen blauwwit, als witte uittenue weinig soelaas biedt tegen het witblauwe Diepenheim. Maar het geeft toch een wat unheimisch gevoel, dat rood. Het is dat de jeugdafdeling sinds dit seizoen een nauwe samenwerking met Lochuizen is aangegaan, dus helemaal vreemd is het niet om de Rietmolense schouders, maar wennen zal het nooit. Met dank aan Leo Essink Technische Installaties dus. Sponsor ook weer blij.

Rietmolen dus nagenoeg compleet, maar dat valt niet te zeggen van de thuisploeg. Er ontbreken meerdere spelers, maar trainer Christian Koop zal vooral middenvelder Daan Haafkes missen, die het nodig vond voor lange tijd af te reizen naar ­– had ik het al over een pandemie gehad? – Zuid-Korea.

Net als de breedte van de Diepenheimse selectie is ook de publieke opkomst karig te noemen. Het lijkt erop dat de Rietmolense fans in de meerderheid zijn en zij zullen verheugd zijn hun ploeg uit de startblokken te zien schieten. Al in de eerste minuut wordt Sander te Rietmole door Patriek Piepers op doelman Van Munster af gestuurd, maar de aanval wordt afgevlagd. Niet veel later toch ook al een grote kans voor Diepenheim als spits Daan Gerritsen rakelings voorlangs schiet. Vervolgens is het weer de beurt aan Rietmolen dat het via Robbin Dieperink en Patriek Piepers van afstand probeert, maar het vizier nog niet scherp heeft staan. In de 14e minuut is het wat dommig vasthouden van Niels te Lintelo dat tot een Diepenheimse vrije trap leidt. De bal ligt op zo’n 30 meter van het doel en wordt, met de wind schuin in de rug, door aanvoerder Jansen danig hard op de lat geschoten. Doelman Jeroen Hartgerink is amper klaar met zijn duik, als hij de bal op zijn rug voelt ketsen. Ja hoor, zo het doel in. Wat een pech, 1-0 achter. In het vervolg heeft Rietmolen het betere van het spel, maar verder dan schoten uit de tweede lijn komt het niet. Aan de overkant moet Jeroen nog eens redding bieden op een nieuwe poging van Gerritsen alvorens een tumultueuze slotfase van de eerste helft aanbreekt. Eerst wordt een harde overtreding op Frank Geerdink zonder kaart gelaten, waarna even later het neerleggen van een doorgestoken middenvelder door Dennis Vrielink hem wel op geel komt te staan. Een en ander leidt tot het nodige tumult op en om het veld. De vrije trap randje zestien die volgt, blijkt een lastig projectiel voor Jeroen. Hard en laag, maar hij redt knap met de voet. Ruststand 1-0.

Waar in de eerste helft de kansenverhouding ongeveer gelijk ligt, is die in de tweede helft duidelijk in het voordeel van Rietmolen. Het wint meer duels, houdt de overhand op het middenveld en weet de voorwaartsen steeds beter te vinden. Al snel is Sander tweemaal gevaarlijk op aangeven van Robbin, maar hij is wat ongelukkig in de afronding. Dan een hele reeks afstandsschoten omdat het wat moeilijk is de volle zestien te penetreren. We zien schoten van, schrijft u even mee, Niels, Patriek, Frank en tweemaal Robbin. Die laatste twee, waaronder een vrije trap zijn nog het dichtst bij het doel, maar suizen hard net langs de linker- en rechterpaal. Patriek en Wesley worden vervolgens vervangen door Wouter te Rietmole en Daan Schuurmans en het offensief gaat verder. Diepenheim kan slechts uit sporadische omschakelmomenten gevaar stichten. Nee, de thuisploeg heeft het vandaag niet, het kan nauwelijks een fatsoenlijke aanval op poten zetten. Maar men heeft een plan B achter de hand. En daarvoor heeft men zich laten inspireren door Getafe CF, dan begrijpt u wel wat ik bedoel. Rietmolense kansen zijn er nog voor Sander uit een frommelsituatie en een afstandsschot van Frank dat net naast wordt getikt, hij wil vandaag gewoon niet vallen. In de slotfase wordt door Rietmolen achterin begrijpelijkerwijs steeds meer ruimte weggegeven waar de gastheren bijna uit weten te profiteren, maar de paal treffen en even later Jeroen Hartgerink zien redden, die daarbij wel ‘een momentje’ beleeft. In de maar liefst anderhalve minuut blessuretijd is er nog een Rietmolense kans als Wouter te Rietmole in stelling wordt gebracht na doorkoppen van invaller Rick ter Braak, maar ook deelt in de malaise van het missen van kansen. Hij wil er niet in.

En dus is het een hele zure nederlaag, waarbij men van geluk mag spreken dat Hoeve Vooruit in de slotfase nog een zege uit handen geeft, anders had men weer onderaan gestaan. Maar we sippen niet lang, want volgende week staat Super Sonntag op het programma! Vios Beltrum komt bier drinken met ene Kevin Vos en Ruud Denekamp als dresseurs. Komt allen!

Sportieve groet en tot dan,
Jean le Tieb