Dames VV Rietmolen voor het eerst in 37 jaar kampioen!

Onder leiding van succescoach Martijn te Woerd hengelen de meiden van Rietmolen VR1 middels een 5-2 zege op Eilermark VR2 volledig verdiend het kampioenschap in de 5e klasse binnen. Met een perfecte hattrick in de eerste helft kroont Manon Grootholt zich tot ‘woman of the match’, waarna de Glanerbrugse dames het nog spannend maken door het gat te verkleinen tot 3-2, maar het is Julia Heuten die met twee knappe goals het duel in het slot gooit en het kampioenschap veiligstelt. Hulde aan Dames 1!

En zo treden de dames van Rietmolen in de voetsporen van de succesgeneratie die eind jaren zeventig, begin jaren tachtig furore maakte in het regionale damesvoetbal. Kort na de oprichting van het allereerste damesteam in 1975 bleek de voetbalsport goed te passen bij de pittige Rietmolense boerenmeiden die al snel de prijzen aaneenregen. Kampioenschappen in de seizoenen ’78-’79, ’79-’80 en ’84-’85 alsook meerdere promoties waren het gevolg van de goede lichting speelsters, met toppers als doelvrouw Thea te Lintelo, Gerda Middelhuis, Ans Groothold en topscoorster José ten Beitel, de enige Ten Beitel die het wél ver geschopt heeft op de velden van VV Rietmolen, #trots. Schrijven kan ze dan weer wat minder. Toen die lichting eind jaren 90 uiteen viel, duurde het tot 2007 voordat er weer een poging werd gewaagd tot een vrouwenelftal, maar dat was slechts van korte duur. Het huidige succeselftal vindt zijn oorsprong in 2013, toen op initiatief van Sandra ter Braack en Nienke Hogenkamp een nieuw enthousiast groepje bij elkaar werd gebracht. Eerst nog zonder al te veel succes, maar gaandeweg – toen ook steeds meer kwalitatief goede speelsters zich bij de selectie voegden, niet in de laatste plaats vanwege een goed jeugdbeleid dat steeds meer meiden voortbracht – vertoonden de resultaten een stijgende lijn, met het aanstaande kampioenschap als ultieme kers op de taart.

Sinds de zomer van 2020 staat het team onder de bezielende leiding van Martijn te Woerd, die vandaag wordt bijgestaan door gastvlagger Wilfried Lansink, omdat vaste vlagger Jan ter Braak op vakantie is, uitgerekend vandaag! Gelukkig is van de Rietmolense dames niemand uitgerekend en dus heeft Martijn de beschikking over een grote selectie speelsters. Wat heet, liefst zeventien namen vullen het wedstrijdformulier en dan heb ik het nog niet eens over de vijf dames die vandaag vanwege blessures of andere redenen niet in actie komen, maar natuurlijk wel allemaal even komen kijken bij deze kampioenswedstrijd tegen Eilermark VR2. En dat is op zichzelf al verrassend. Het is dat NEO VR2 uit de competitie is gesodemieterd, anders zou dat volgende week in Borne het slachtoffer zijn geweest in de laatste competitiewedstrijd die Rietmolen de trofee zou brengen. Het komt dus eigenlijk ook wel goed uit zo, lekker thuis kampioen worden. Meer dan verdiend ook. Alleen uit bij Longa VR2 werd er verloren, verder bleef het bij twee remises en werd de rest veelal ruim gewonnen, met een 0-11 bij Borne/Zenderen als klapstuk.

Dit Rietmolen VR1 is, in tegenstelling tot de eerste generaties, van alle gemakken voorzien. Bidonnetjes, getailleerde tenuetjes – hoewel er vandaag in de gele uitshirts gespeeld moet worden – en zelfs een speciale bal voor kunstgras. De dames laten er in de openingsfase dan ook geen kunstgras over groeien, binnen zes minuten staat het op aangeven van Erienne Nijhuis al 2-0 door spits Manon Grootholt, nee geen familie van, dit is Grootholt met een ‘t’. Blijft lastig, die d-tjes en t-tjes. Ze heeft Martijn beloofd vandaag twee keer te scoren, dan hebben we dat vast achter de rug moet ze gedacht hebben. Een echte pikstart dus, hoewel? Afijn, ook Eilermark laat van zich horen via een voorzet die back Lisan Lubbers op de armen treft die ze uit gezichtsbescherming omhoog hield. Kun je dat haar kwalijk nemen? Nee, natuurlijk niet. Had de scheids voor een penalty kunnen fluiten? Ja, natuurlijk wel. Maar hij doet het niet en vlak daarna is het wie anders dan Manon Grootholt die uit een hoekschop haar hattrick binnen knikt. Én beste mensen, het is niet alleen een zuivere hattrick – drie ononderbroken goals in een helft – nee, het is zelfs een perfecte hattrick, namelijk een keer met links, een keer met rechts en een keer met het hoofd. Dit moet een primeur in de Rietmolense voetbalgeschiedenis zijn, kan niet anders! Rietmolen heerst, de defensie staat als een huis met Anoek Meijer en Chantal Essink als centraal duo en Marijn te Rietmole als andere back. Nannique Rupert, Julia Heuten en Lian Kormelink hebben het middenveld stevig in handen en voorin stichten Erienne, Manon en Jerney Schroer continu gevaar. Ook invallers Ilse Lansing, Imke Nijhuis en de Rotterdamse Eibergse met Friese naam Emma Beswerda draaien moeiteloos mee. Toch is nummer laatst Eilermark voornemens niet zomaar over zich heen te laten lopen en scoort het vlak voor rust zowaar de 3-1 hard in de verre hoek.

In de pauze komen Merle Lansink, Indy Bauhuis en Iris Hengeveld in de ploeg en kort daarna komt de goedgebekte Eilermark-trainer alvast de felicitaties overbrengen bij de Rietmolense bank, maar dat blijkt een vileine afleidingsmanoeuvre te zijn, want nog geen minuut later is het Lotte van Dopperen, een van de Glanerbrugse VR1-spelers die zelfs nog bij FC Twente gespeeld heeft, die de 3-2 aantekent. En wat gebeurt er dan met vrouwen? Ze raken in paniek. En erger nog, ze beginnen te kakelen. “Oh dit gaat niet goed”, “We moeten nu wisselen!”, “Help!”. Rustig blijven dames, heb vertrouwen in eigen kunnen, heb vertrouwen in de trainer, jullie zijn de hele wedstrijd de betere, geen reden voor paniek, die goals komen vanzelf. Iets wat Julia zich maar al te goed beseft en zij tikt dan ook heel netjes de 4-2 rustig in de verre hoek, na een mooie combinatie met Ilse. De speelsters met een snipperdag, Anne ter Braak, Alice Schroer, Malissa te Hofstee, Esli Brouwer en Britt Wildenborg zien dat het goed is. Helemaal als Julia even later uit een corner de bal terug krijgt en heel bekeken met haar gouden linker de 5-2 over de keepster lepelt. Nog één kans voor Van Dopperen, maar het is keepster Nienke Hogenkamp die het hele seizoen al haar vrouwtje staat en dus ook deze bal knap keert.

En dus staat niets het kampioenschap nog in de weg! Dames gefeliciteerd! Nu poolparty en volgend jaar naar Lochuizen, en wie weet ook Neede. Lekker man.

Sportieve groet en tot dan,

Jean le Tieb