Eindelijk! Rietmolen laatste af na tweede seizoenszege

In Delden behaalt Rietmolen tegen Rood Zwart zijn eerste competitiezege sinds 3 oktober. Tegen de futloos ogende middenmoter is het de gehele eerste helft strijdbaarder en bekroont dat via Karsten ter Braak met de 0-1. Rood Zwart komt na rust beter voor de dag maar komt niet tot scoren. Nadat Justin Bomers een uitgelezen kans mist op de 0-2, ontstaan er nog een paar hachelijke situaties voor het Rietmolense doel, maar men sleept de overwinning uit het vuur. Eindelijk weer eens drie punten, het vizier kan omhoog!

Een ritje naar Rood Zwart betekent een ritje naar sportpark ’n Scheetheuvel en elke keer dat we hier arriveren, zijn we toch altijd weer een beetje jaloers op de pracht van het complex. Zo’n schitterend dakterras bijvoorbeeld had bij Rietmolen toch ook niet misstaan? Jaloers op het hoofdveld zijn we echter zeker niet, de natuurgrasmat heeft er wel eens beter bij gelegen. “De schapen zijn er net af gejaagd”, weet doelman Linderman ons te melden, net op het moment dat ons eigen schaapje, te weten Koen Waanders, het veld betreedt. Koen heeft deze week te kennen gegeven vv Rietmolen na dit seizoen te verlaten; reis- en verhuisplannen nopen hem ertoe. Koentje naar het einde van de wereld. Is het ook het einde van de wereld voor Rietmolen 1? Het zou zomaar kunnen, maar voorlopig is ie er nog om ons in vier Bèèèè te houden. Daarvoor is een spoedige overwinning bittere noodzaak. Aan Rood Zwart uit hebben we wat dat betreft goede herinneringen. De laatste keer dat we hier waren werd een 2-4 bekeroverwinning geboekt tegen Rood Zwarters nog dronken van de schutterij – binnen het halfuur stond het 0-3 – waarvan ons vooral nog het schitterende afstandsschot bijstaat van Patriek Piepers, die als enige vandaag niet op het wedstrijdformulier staat door een blessure. Voor de rest is iedereen kakelfris, en dus heeft trainer André Oosten de keus uit liefst zeventien manschappen. Ten opzichte van vorige week kan Joren Vrielink nu wel gewoon van start en voorin heeft Harm Vogt de voorkeur gekregen boven Justin Bomers. Ook een nagenoeg fitte selectie voor Rood Zwart-trainer Christiaan Noppers, die in Delden zijn tweede seizoen als hoofdtrainer beleeft, na een periode als assistent-trainer bij het Almelose Luctor et Emergo, wat zoveel betekent als ‘ik worstel en kom boven’. Ook in Delden is het voor hem een worsteling, want Rood Zwart moet na een tot nu toe wisselvallig verlopen seizoen oppassen, de nacompetitie-streep is niet ver weg. In Rietmolen werd het eerder dit seizoen in een gezapig duel 0-1 voor de roodzwarten.

Gezapig is ook op de openingsfase van vandaag van toepassing, maar dan vooral van de kant van de thuisploeg. Rietmolen legt een stuk meer beleving in het duel zo lijkt het. Toch is de eerste kans voor de roodzwarten als Tim van het Bolscher een hoge pass van links prachtig controleert, maar zijn schot in het zijnet ziet gaan. Vlak daarop Rietmolens antwoord met een kans voor spits Sander te Rietmole, die de bal op aangeven van Karsten ter Braak niet goed raakt. De blauwwitten ogen dus een stuk strijdbaarder en het is vooral die strijd waarop het gewonnen zal moeten worden vandaag, want goed voetbal is eigenlijk niet mogelijk op deze mat. Toch komt Rietmolen er een paar keer goed door, zoals na een kleine twintig minuten spelen wanneer Frank Geerdink Harm Vogt op avontuur stuurt, wiens voorzet niet goed verwerkt wordt door de Rood Zwart-defensie. De bal belandt bij Karsten ter Braak voor de voeten die laag vuurt richting de verre hoek van het doel van Linderman, die de hele wedstrijd een stabiele indruk maakt. Misschien nu iets té stabiel, want hij verroert geen vin wanneer het schot richting tweede paal gaat. Stabiel verandert in verbouwereerd als hij de bal vervolgens binnenkant paal in het net ziet ploffen: 0-1 Rietmolen! In het restant van de eerste helft nog twee aardige kansen voor onze globetrotter in spe die zijn hoofd net niet tegen een voorzet van Frank krijgt – waarna goalie Jeroen Hartgerink nog net de angel uit de gevaarlijke Deldense counter kan halen – en even later met zijn rechter een voorzet van Karsten richting de kruising stuurt. Het gebrek aan finesse voorkomt een wereldgoal. Deldense kansjes zijn er nog voor Haarman en Van het Bolscher, maar veel heeft het niet om het lijf.

In de rust zal Noppers zijn mannen aangespoord hebben, want een achterstand thuis tegen de nummer laatst is natuurlijk niet de bedoeling. Het lijkt enig effect te sorteren, de roodzwarten lijken iets gemotiveerder de tweede helft aan te vangen. Al snel is er een hachelijke situatie voor het doel van Jeroen na balverlies op het middenveld, maar Joren is bijtijds terug om zijn doelman te redden. De strijd wordt vervolgens vooral op het middenveld uitgevochten in de duels om de tweede bal, waarbij Wesley Meulenkamp een keer over de schreef gaat en geel ziet van toparbiter Lucassen. Die twee kennen mekaar nog van het thuisduel tegen VIOS, toen Wesley in de rust inviel maar binnen vijf minuten alweer mocht inrukken na twee keer geel van Lucassen, die daar overigens het volste recht toe had en ook vandaag weer laat zien een van de beste arbiters te zijn die we dit seizoen gehad hebben. Hij wil en zal het volgend seizoen een stap hogerop gaan zoeken, waarbij we hem natuurlijk veel succes wensen. Gebeurt er op het veld dan nog wat? Jazeker, Wesley raakt bij de betreffende overtreding geblesseerd en wordt vervangen door Wouter te Rietmole, waarna Rood Zwart uit een corner een aardige kans krijgt die voorlangs gaat, evenals een kopbal even later van De Graaf, in Rietmolen nog doelpuntenmaker. In de 70e minuut wordt het helemaal billenknijpen als Jeroen buiten de zestien met zijn hoofd een hoge bal mist, maar Joren wederom ternauwernood redding brengt. Het is hard werken voor de Rietmolenaren, maar dat is niet erg. Het is immers 1 mei, dag van de arbeid, werken voor die punten! Rood Zwart krijgt nog een megakans als De Graaf invaller Linderman in stelling brengt, die de bal over het doel weet te werken. Dan aan de andere kant staat invaller Justin Bomers plots oog in oog met de Deldense doelman, dé kans om het duel op slot te gooien, maar hij schiet recht op de paal. Waarom zou het ook makkelijk gaan? Niks gaat makkelijk dit seizoen. En dus breekt er een zeer spannende slotfase aan, daar waar het al zo vaak is misgegaan dit jaar. Zo niet vandaag. Een laatste Rood Zwart-kans verdwijnt via Linderman en Haarman in het zijnet. Lucassen fluit af. Eindelijk winst! Eindelijk drie punten!

Rood Zwart wordt zodoende met gelijke munt terugbetaald en Hoeve Vooruit een plaatsje áchteruit gedrukt naar nummer laatst. Voor Rietmolen is het pas de tweede zege, de eerste was al in de tweede speelronde uit bij Neede. Laat dat nu de volgende tegenstander zijn. Wat een moment voor deze derby! Komt allen!

Sportieve groet en tot dan,
Jean le Tieb