Gehavend Rietmolen in eigen huis ten onder tegen Rood Zwart

De blauwwitten missen vandaag liefst vier basisspelers en lopen met een geïmproviseerd elftal tegen een 0-1 nederlaag aan. De eerste helft verloopt nog redelijk gelijk opgaand, maar na een 0-0 ruststand is men in de tweede helft duidelijk zwakker. Men weet nauwelijks nog mogelijkheden te creëren en ziet tot overmaat van ramp Deldenaar De Graaf de 0-1 maken. Ook van een Rietmolens slotoffensief is nauwelijks sprake en dus is de derde nederlaag van het seizoen onvermijdelijk.

Rietmolentrainer André Oosten heeft deze zondag een moeilijke puzzel op te lossen. Het begint al met twee keepers in de lappenmand; Jeroen Hartgerink met een voetblessure en Thom Lansink met een voorhoofd dat van hechtdraad aan elkaar hangt. Verder ontbreekt Koen Waanders met een spierblessure, is Yordi Rupert afwezig door ziekte en kan ook Frank Geerdink niet starten. Met een ingetapete enkel neemt hij plaats op de bank. Daarmee ontbreken liefst vier basisspelers, met daarbij inbegrepen de totale Rietmolense doelpuntenproductie tot nu toe. Ook Patriek Piepers ontbreekt en, hoewel geen basisspeler, zijn het juist dit soort dagen dat hij als allrounder van waarde kan zijn voor het team. Op zoek naar een oplossing vindt Oosten het eerste puzzelstukje in de persoon van Niels Bouwman die als keeper van het tweede vandaag bij de hoofdmacht onder de lat plaatsneemt. Die ziet voor zich teamgenoot Rick ter Braak rechts centraal achterin postvatten, die al over de nodige eerste-elftalervaring beschikt, hoewel nog niet bijster veel op deze positie. Verder vervangt Mees Geerdink zijn naamgenoot op rechtsback en start Wouter te Rietmole ‘op tien’. Zo is de puzzel gelegd, maar staat er een basiself die nog nooit in deze samenstelling op het veld gestaan heeft. Spannend dus om te zien wat men vandaag op de mat legt.

Een mat die haast wat vreemd onder de voeten zal voelen, want het is maar liefst zes weken geleden dat hier de laatste thuiswedstrijd gespeeld werd, de bekeroverwinning op FC ’t Centrum. Even wennen dus, en dat blijkt ook tijdens de openingsfase waarin het toch vooral aftasten is. De eerste kans is voor de Rietmolenaren als Karsten ter Braak een vrije trap mag nemen, maar die door de doelman naast getikt ziet worden. De gasten uit Delden, die met twee gelijke spelen en dus twee punten hierheen zijn gekomen, kunnen ook gevaar stichten als een schot van de Deldense spits ternauwernood geblokt kan worden door Rick. Rietmolense buitenspeler Harm Vogt, die onderwijl nog even een panna voor zijn directe tegenstander in petto heeft, kan over de rechterkant nog voor wat gevaar zorgen, alvorens een goede fase van Rood Zwart aanbreekt en Niels tweemaal reddend moet optreden. Enkele aanvallen van de gasten worden ondertussen afgevlagd, wat de Rietmolense grensrechter van de Rood Zwarte aanhang de naam ‘vendelier’ oplevert, met een wat hatelijk ondertoontje. Het betekent ‘vaandelzwaaier’ of ‘vlagzwaaier’, wat feitelijk gezien natuurlijk geheel juist is. Bedankt dus voor de constatering en het woord van de week, gefeliciteerd. In de blessuretijd van het eerste bedrijf misschien wel de grootste kans voor de Deldenaren als back Karnebeek kan doorkomen en hard de buitenkant van de paal raakt. Geen goal en dus een doelpuntloze eerste helft, en dat komt goed uit, want het scorebord werkt toch niet.

Mees Geerdink blijft in de rust achter in de kleedkamer met een dikke duim. Letterlijk en figuurlijk. Figuurlijk want hij speelde weer prima, maar letterlijk omdat een ongevalletje in de eerste helft een behoorlijk pijnlijke en opgezwollen extremiteit oplevert. En wat blijkt? Gebroken. Ook hij kan de komende weken in de al overvolle lappenmand en wordt vervangen door Bas Essink. In de tweede helft presenteren de blauwwitten zich duidelijk zwakker dan de eerste, toen men er nog af en toe gevaarlijk door kon komen. Dat lukt na rust nauwelijks meer. De bezoekers zetten daarentegen hun aanvalslust voort met in de 50e minuut al een goed laag schot van Haarman dat knap gepakt wordt door Niels, die sowieso een prima wedstrijd keept. Nog geen tien minuten later weten de Rood-Zwarten op voorsprong te komen. Linksbuiten De Graaf profiteert met een knap wippertje over Niels van een omschakelmoment, waarbij er aan Rietmolense kant het nodige fout gaat, en zet zo de 0-1 op het scorebord. Nou ja, niet op het scorebord dus, maar op het wedstrijdformulier toch zeker wel. Kort daarna lijkt Wouter de 1-1 te kunnen gaan maken na een voorzet van Karsten maar de bal blijkt te moeilijk om goed te kunnen raken. Het zou zo’n beetje de enige mogelijkheid blijken te zijn in de tweede helft. Het Rietmolense aanvalsspel is gewoon te pover. En dat wordt er niet beter op als buitenspeler Harm Vogt in een duel door zijn enkel klapt en een blessurebehandeling noodzakelijk blijkt. Als verzorgster Jannenke het veld betreedt om hem de nodige pijnstilling te bieden besluit Sep te Lintelo, broertje van pupil van de week Abe, om van de gelegenheid gebruik te maken en als aspirant-verzorger achter Janneke aan het veld in te rennen. Er is nog een plekje in de verzorgers-pool vrij dus je kan de volgende keer zo mee, Sep! Bij Harm aangekomen blijkt dat ook hij gewisseld moet worden met wat eveneens een langdurige blessure lijkt te zijn. Het houdt niet op. Broertje Job voor hem erin en het is het teken voor Oosten om het achterin een-op-een te zetten en Rick mee naar voren te sturen. Het haalt echter allemaal weinig uit. Het enige wat het punt nog zou kunnen redden is een vrije trap van Joren in de 93e minuut. Tegen Overdinkel in de beker heeft-ie laten zien over een geweldige linker te beschikken, maar, net als heel Rietmolen deze helft, mist ook deze trap overtuiging. De nederlaag is een feit.

En zo verlopen de eerste vier wedstrijden van het seizoen identiek aan die van vorig jaar; uit winnen bij Neede en de rest verliezen. Vorig jaar bleef het bij die vier potjes, dit seizoen godzijdank niet. Volgende week uit naar koploper Markelo dat nog geen punt gemorst heeft. Hopelijk zijn de Rietmolenaren dan weer wat opgeknapt.