Interview met hoofdtrainer Kevin Vos

Het is winterstop. Een periode om terug te kijken én vooruit te blikken. Het eerste elftal van vv Rietmolen heeft een wisselvallige eerste seizoenshelft doorgemaakt; er was het zoet van de  overwinning, het onbestemde van de remise en het zuur van het verlies. We maken de balans op met hoofdtrainer Kevin Vos. Hoe beoordeelt hij de resultaten? Wat zit er nog in het vat en wat moet de doelstelling zijn voor het restant van het seizoen? En dan is er nog het laatste trainerscarrouselnieuws…

Om met dat laatste nieuws te beginnen… Je gaat vv Rietmolen aan het einde van het seizoen verlaten. Waarom?
Daar is al voldoende over gezegd en geschreven, toch? Nou goed, nog een keer dan, maar dan houden we erover op en gaat de focus op de tweede seizoenshelft. Derdeklasser VIOS Beltrum biedt mij de kans mijn ambitie waar te maken, want het is weer een stapje hogerop. De club is vergelijkbaar met Rietmolen; een echte dorpsclub met een hechte kern, maar dan met meer mogelijkheden. VIOS is een van de weinige clubs die op dit moment het overwegen waard was. Met een jonge dochter wil ik niet te ver hoeven reizen. Overigens vind ik dat mijn werk er bij Rietmolen nog niet op zit. Als VIOS niet was gekomen, was ik gebleven. Maar deze kans kán ik niet laten schieten.

De club heeft er intussen geen gras over laten groeien en binnen een week na jouw vertrek een nieuwe hoofdtrainer aangesteld in de persoon van Frank Bruins. Jij kent hem persoonlijk. Wat mogen we verwachten?
Ik ken Frank uit mijn periode als jeugdtrainer bij SP Neede, hij was toen trainer van het tweede elftal en assisteerde bij het eerste. Hij is absoluut de juiste keuze om het werk van Ruud en mij voort te zetten. Hij is ten eerste een erg sociale man die waarde hecht aan een goede samenwerking en aan goede communicatie. Ten tweede denk ik dat hij qua voetbalfilosofie dicht bij mijn ideeën ligt en dus ben ik ervan overtuigd dat hij mijn werk een goed vervolg kan geven. Ik heb mijn steentje bijgedragen aan het sollicitatieproces en heb telkens positief contact met hem gehad. Ik ben in die periode trouwens meermaals benaderd door collega-trainers die graag bij Rietmolen aan de slag zouden gaan, weer een teken dat blauwwit weer helemaal op de kaart staat!

Genoeg daarover, over tot de orde van de dag. Rietmolen acteert dit seizoen, na het geweldige kampioensjaar, in de vierde klasse. Wat vind je van deze klasse en de indeling?
Het is een mooie indeling. De klasse is een mooie mix van dorpsclubs uit de regio en stadse volksclubs. De afstanden zijn kort, er zitten weinig ‘rotte appels’ tussen en de ontvangst is overal zeer prettig. Volgend jaar gloort er een nóg mooiere klasse als wellicht Neede en Hoeve Vooruit zich erbij voegen, dat gaat weer mooie derby’s opleveren. Dan moeten wij ons natuurlijk wel handhaven, maar ik ben ervan overtuigd dat ons dat gaat lukken.

‘Wel de complimenten, niet de punten’, is een typerende quote voor Rietmolen dit seizoen. De algemene opvatting is dat er zo links en rechts te veel punten gemorst zijn. Hoe beoordeel je de resultaten tot nu toe?
Tja, het puntverlies heeft verschillende oorzaken. Het gevoel bij de spelers en supporters is al snel dat zulk puntverlies onverdiend is, maar ik vind dat we af en toe te naïef zijn waardoor fouten genadeloos worden afgestraft. Het ligt dus ook aan onszelf. In vergelijking met vorig jaar moeten we zelf meer creëren en kan de tegenstander ons in de tegenstoot meer pijn doen. Uiteindelijk leren we daarvan en hebben we ook punten naar ons toegetrokken. Soms zijn we gewoon niet goed genoeg, maar zitten er dan wel dicht tegenaan. Maar ik vind dat we thuis tegen Eibergen en KSV vijf punten onnodig hebben laten liggen. In die potjes waren we de betere ploeg maar verzuimden dat in een overwinning uit te drukken.

Van de verliespartijen was de wedstrijd bij De Tubanters een absoluut dieptepunt, in de slotfase werd een 3-1 voorsprong weggegeven. Hoe heb je die wedstrijd ervaren en hoe ben jij en de groep daar nadien mee omgegaan?
Ja dat was een enorme deceptie natuurlijk. Is ons gewoon overkomen. De balans verdween, wellicht ook door de spanning. Tubanters ging va-banque en als dan met het nodige geluk de bal een paar keer goed valt, ga je de bietenbrug op. Daar hebben we wel even last van gehad, maar hebben gelijk op de dinsdagtraining erna goed geëvalueerd. Je beseft dan dat je 85 minuten een heel hoog niveau hebt gehaald, maar hebt verzuimd het duel eerder op slot te gooien. Het is ook weer de bevestiging dat we dit niveau aan kunnen. Als een tegenstander, een titelkandidaat in dit geval, ruimte weggeeft kunnen wij het hen heel moeilijk maken. Als zo’n tegenstander ons nadien de best voetballende ploeg noemt waar men dit seizoen tegen gespeeld heeft, is dat een mooi compliment, ook al heb je er niks aan.

Ben je tevreden over de ontwikkeling die de groep dit seizoen zowel individueel als als team heeft doorgemaakt?
Deels. Kijk, de resultaten bepalen voor een groot deel of je tevreden bent of niet, daarom zeg ik ‘deels’. Met 5/6 punten meer kun je zeggen dat je er goed op staat. Nu is dat niet zo. Ik vind dat we als team verdedigend stabieler zijn geworden, dat is een absolute verbetering. Maar er zijn een aantal bepalende spelers die niet altijd thuis geven of de vorm niet hebben. Daar ben ik niet tevreden over. Bovendien zijn we in de persoon van Harm Waanders de kapstok van het elftal kwijtgeraakt, maar ik vind dat zijn vervanger Rick ter Braak die rol prima invult. Hij maakt goede stappen en heeft zich tot basisspeler ontwikkeld. Alles bij elkaar genomen, vind ik dat we de vierde klasse aankunnen. Ja, we hadden meer punten kunnen hebben, maar we krijgen nog veel laagvliegers waar we veel punten tegen gaan pakken.

Er is alweer het een en ander afgelast voor de kerst, en daar zal nog wel wat bijkomen. Daardoor wordt de tweede seizoenshelft druk, met doordeweekse speelrondes en dergelijke. Gaat dat gevolgen hebben voor het verloop van de competitie, denk je?
Moeilijk te zeggen. Als dat al zo zou zijn, dan zeker in ons voordeel. We hebben een fitte groep. Vanwege ons kunstgrasveld kunnen we nagenoeg altijd met hoge intensiteit trainen en de opkomst is altijd goed. Dus we kunnen wel een klap opvangen zo links en rechts, ook al gaat dat gevolgen hebben voor de samenstelling en bezetting van het elftal. Regeren is vooruitzien. Ja, er gaan nog schorsingen en blessures volgen, maar we hebben een brede selectie, waarin ook het goed presterende tweede elftal belangrijk is. Bovendien kunnen we altijd een beroep doen op de A-jeugd, waarvan er ook al een aantal op de deur van de selectie kloppen. In dat kader is ook het onder-23-elftal een positieve ontwikkeling. Iedereen staat daar positief in en ook de spelers vinden het leuk. En mij levert het nieuwe inzichten op, wat zich intussen al heeft vertaald in het aansluiten van enkele A-spelers bij de trainingen van de selectie-elftallen.

Nu we het over de tweede seizoenshelft hebben. Wat is de doelstelling?
We hebben de eerste seizoenshelft nog niet geëvalueerd. Daar vind ik het nog te vroeg voor, we zitten namelijk nog lang niet op de helft van het aantal wedstrijden. Half februari lijkt me een mooi moment. Dan kunnen we eventueel ons vooraf gestelde doel, plek zeven tot tien, wat bijschaven.

Zoals je al even noemde, zijn er dit jaar minder derby’s. Wat is nou eigenlijk leuker? Op een hoger niveau in de vierde klasse of toch die vijfde klasse met geweldige derby’s tegen Neede en Lochuizen en het strijden om de koppositie?
Och, dat is een lastige vraag. Beide is wel wat voor te zeggen natuurlijk. Veel winnen geeft een goed gevoel en de derby’s doen de club goed. Maar ja, als trainer wil je natuurlijk zo hoog mogelijk presteren. We hadden het net al even over de wedstrijd tegen De Tubanters, het is toch geweldig om tegen dat soort grote clubs op niveau te presteren. Dat gaat ons uiteindelijk meer brengen. Het past ook bij de ambitie van de jongens. En ja, de gezelligheid is belangrijk, maar het doel ligt hoger. En dat we dit jaar niet tegen Lochuizen en Neede spelen is jammer, maar dan moeten die clubs maar zorgen dat ze naar ons niveau promoveren. Dan heeft Rietmolen weer een paar mooie potjes in het verschiet.

Tot zover het interview met Kevin Vos. Rietmolen hervat de competitie op 20 januari met een uitwedstrijd bij Aramea.  

Sportieve groet en tot dan,

Jean le Tieb