Rampdag Rietmolen: laatste na wanprestatie bij Hector

In deze belangrijke wedstrijd om bij de onderste plaatsen weg te blijven speelt Rietmolen een belabberde eerste helft en kijkt het na een halfuur al tegen een 3-0 achterstand aan. Het begint de tweede helft met vier nieuwe spelers en een snelle 3-1 na een penalty van Twan Tenhagen brengt weer wat hoop terug. Hector weet nauwelijks nog kansen te creëren maar scoort zowaar toch een kwartier voor tijd de 4-1 en doet daarmee alle Rietmolense aspiraties vervliegen. De late 4-2 van wederom Twan is niets meer dan een voetnoot bij wat een rampdag zou gaan worden; resultaten op de andere velden betekenen een laatste plek voor Rietmolen.

Voor deze belangrijke ‘zespuntenwedstrijd’ reist Rietmolen vandaag af naar Sportpark ’t Doesgoor in Goor alwaar het de volksclub Hector zal treffen. Dit duel stond aanvankelijk gepland in december, als laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft, maar werd door de coronapandemie gecanceld en geldt nu als laatste inhaalwedstrijd alvorens we volgende week de oorspronkelijke planning weer oppakken. Hector herinneren we ons als een lastige ploeg;  twee seizoenen terug was er een 2-0 nederlaag in een pittig duel. Hector staat bekend als een goede vechtploeg die op het eigen natuurgrasveld moeilijk te verslaan is. Het is dan ook thuis in Goor waar Hector de tot nu toe spaarzame punten pakte. Het wist te winnen van Hoeve Vooruit en knap gelijk te spelen tegen Delden, iets wat Rietmolen vorige week net niet lukte, en staat momenteel met vier punten een plaats onder de blauwwitten. Een hele belangrijke wedstijd dus, en hopelijk is dat belang ook bij de spelersgroep overgekomen.

Een spelersgroep die groot te noemen is. Liefst zeventien namen staan op het wedstrijdformulier; alleen Harm Vogt en Karsten ter Braak ontbreken door blessures. Onder leiding van scheidsrechter Ramon Heveling gaat het duel onder zonnige, maar frisse omstandigheden van start op het gewone gras dus, dat er voor de tijd van het jaar toch heel redelijk bij ligt. Rietmolen start met voorwaartse intenties, maar merkt daarbij al heel snel waar de tegenstander op loert en gevaarlijk in wordt: de omschakeling. Hector weet daaruit al snel gevaar te stichten met twee hoekschoppen tot gevolg. Bij de eerste weet Niels nog knap redding te bieden door de bal over de lat te tikken, maar bij de tweede gaat hij onder de bal door, valt-ie op het hoofd van de lange Goorse centrale verdediger Sjoerd Koster die het kopduel wint van Koen Waanders – zelfs hij is niet lang genoeg – en verdwijnt de bal in het net: 1-0 al in de zesde minuut, ai. Een minuut of tien later wederom een Hecor-counter. Dit keer is het de kleine gezette spits Joery Wenderman, cultheld van beroep, die door kan op Niels. Hij blijkt met die kleine pootjes nog behoorlijk rap te zijn, maar wordt in zijn missie om te scoren gestopt door Niels, die net wat eerder bij de bal is. Het levert echter een behoorlijke botsing op waarbij Wenderman dusdanig geblesseerd raakt dat hij het veld moet verlaten, dit tot hoorbare teleurstelling bij alles wat Hector een warm hart toedraagt. Pas na 25 minuten is er een eerste echte Rietmolense kans waarbij Job Vogt de bal net niet goed raakt na een voorzet van Justin Bomers en de keeper kan redden. Luttele minuten later staat het 2-0. Dit keer is het een vrije trap die haast identiek aan het eerste doelpunt bij de tweede paal gelegd waar wederom Koster klaarstaat om, dit keer in twee instanties, de bal binnen te werken. Het doelpunt staat nog niet op het scorebord of ook de volgende ligt erin. Nummer 9 Silas Olydam wordt bij een combinatie door de as geen strobreed in de weg gelegd en kan uithalen, waarbij Niels zijn hand net niet goed achter de bal krijgt om een doelpunt af te wenden. Olydam staat met het nodige straatexceem in zijn gezicht op het veld, zou hij een feestje gehad hebben gister? De blauwwitten in ieder geval wel. Carnaval in het dorp, het mag weer, en dus gaan we los. Zou dat ermee te maken dat de scherpte vandaag ontbreekt? Waarschijnlijk wel.

De pijnlijke 3-0 tussenstand dwingt hoofdtrainer André Oosten ertoe om in de rust hard in te grijpen en wisselt liefst vier man. De as-spelers Niels te Lintelo, Rick ter Braak, Wouter te Rietmole en Koen Waanders blijven in de kleedkamer achter en worden vervangen door papa Piepers, Mees Geerdink, Sander te Rietmole en Jorrick de Lange. De ingreep lijkt enig effect te sorteren, want Rietmolen gaat voortvarend de tweede helft van start en weet al binnen twee minuten via een penalty van aanvoerder Twan Tenhagen op 3-1 te komen na hands in de zestien. Twan neemt zijn ploeg bij de hand door zijn penalty onberispelijk in te schieten. Goed begin, nu door. Een snelle tweede treffer zou de spanning weer helemaal terugbrengen. Het geeft in ieder geval nieuwe energie aan de ploeg die duidelijk beter voor de dag komt en Hector geen kans meer gunt. In de 65e minuut is het opnieuw Twan die kan scoren maar hard recht op de keeper schiet. Met nog een kwartier te spelen wordt Justin Bomers gewisseld voor Bas Essink, normaal centrale verdediger maar nu voor de gelegenheid als extra spits. Achterin staat het inmiddels een-op-een, geeft het dus meer ruimte aan Hector en al snel weet invaller Berthil Schabbink de laatste van twee goede kansen te benutten en de 4-1 aan te tekenen. Het betekent de doodsteek voor de blauwwitten bij wie het sombere besef neerdaalt dat er vandaag wederom geen punten in het vat zitten. Toch is de slotfase tumultueus; Twan scoort in de 88e minuut de 4-2 uit de rebound na een schot van Job Vogt, is er  geel voor doelpuntenmaker Schabbink, die het nodig vindt de bal in het gezicht van Mees Geerdink te gooien, en zou de arbiter nog een penalty hebben mogen geven aan Sander te Rietmole, die duidelijk wordt neergelegd in de zestien. Het gebeurt niet en de onvermijdelijke nederlaag is een feit.

De schrik wordt nog groter als Hoeve Vooruit een haast surrealistische 7-1 tegen Diepenheim neerzet en Buurse blijkt te hebben gewonnen van Rood Zwart. Men kukelt in een keer van plek 11 naar 14, de laatste plaats. Volgende week het super belangrijke duel tegen Buurse thuis. Van de komende acht wedstrijden zijn er liefst zeven thuis. Er werd thuis nog niet gewonnen. Laat volgende week de eerste zijn.