Rietmolen 6 kampioen na ruime 5-1 zege op Klein Dochteren 4

In navolging van het eerste weet ook het zesde elftal van vv Rietmolen het kampioenschap in de wacht te slepen. Met een mooie mix van jong en oud, onder wie enkele oud-eerste spelers, wordt het vierde elftal van Klein Dochteren in de kampioenswedstrijd eenvoudig met 5-1 opzij gezet. Een hoofdrol is daarbij weggelegd voor topscorer Roy te Lintelo senior, die maar liefst vier treffers voor zijn rekening neemt.

Na een zeer spannende competitie komt het voor Rietmolen aan op de laatste speeldag. Het staat slechts één verliespunt voor op naaste concurrent Grol 10 dat met een behoorlijke delegatie is afgereisd naar het kerkdorp, hopende op een misstap van de blauwwitten. Alleen winst is dus genoeg voor de titel. Het team van manager Harrie Lansink oogt voorafgaand aan de wedstrijd scherp en geconcentreerd. Dat valt niet te zeggen van de tegenstanders uit Klein Dochteren, die nergens meer om spelen en prompt hun tenues vergeten zijn. Men zal zich moeten redden met een ratjetoe aan Rietmolense reservetenues, resulterend in een kakofonie aan kleuren. Zo betreden ze in gele en oranje shirts het veld, en zijn er zowel blauwe, witte als zwarte broekjes en kousen te bespeuren.

Op en om het tweede veld hangt een prettige sfeer. Er is een groot aantal fans opgetrommeld en het kroost van de spelers komt creatief voor de dag met een keur aan spandoeken waar supportersvereniging Hup Blauw nog een puntje aan kan zuigen. Met leuzen als ‘de vaders van het zesde voetballen als de beste’ en ‘oen, oen, oen, Rietmolen 6 wordt kampioen’ steken zij zelfs de meest ervaren spandoekenmakers de loef af. Het veld ligt er vandaag goed bij; gedurende de afgelopen warme week is er door de vuttersploeg rijkelijk gesproeid waardoor er nu een prima mat ligt.

En dus laat Rietmolen er in de eerste helft geen gras over groeien. Het pakt Klein Dochteren bij de lurven en drukt het ver terug op eigen helft. In de eerste vijf minuten al een handvol kansen voor spits Ruud Denekamp, assistent-trainer van het eerste elftal en oud-spits van Neede 1. Kwaliteit te over dus, maar hij lijkt nog wat last te hebben van kampioenszenuwen. Buitenspeler Roy te Lintelo sr. is wat koeler van aard en heeft daar geen last van. Hij knalt zijn eerste de beste kans bikkelhard in de touwen: 1-0 in de zesde minuut. Daarop mist Ruud, afgelopen donderdag nog matchwinner bij de o zo belangrijke 0-1 zege op SVBV 4, weer de nodige kansen alvorens ook Klein Dochteren in de tiende minuut een kansje noteert. Doelman Jos Knoop is echter attent op zijn post en pakt de inzet overtuigend. Broer Bert zit zich ondertussen te verbijten op de bank; hij had toch op zijn minst een basisplaats verwacht. Wél in de basis staat Arjan Koppelman, een van de jeugdigen van het stel, die als een jonge hinde over het veld dartelt. Dat dartelen blijkt wat vermoeiend want hij is de eerste die gewisseld wordt. Zijn vervanger is Roy te Lintelo junior, overigens geen familie van senior. Senior is degene die het voortouw neemt in deze eerste helft; met een bekeken bal zet hij de Dochterense doelman op het verkeerde been en tekent zo voor de 2-0. De oranjegeelblauwwitzwarten hebben er weinig tegen in te brengen en als in de 26e minuut ook de 3-0 op het bord staat, is wel duidelijk waar dit naartoe gaat. Ditmaal is het eindelijk Ruudje die het net weet te vinden middels een geplaatste bal in de verre hoek. Niet veel later vervolmaakt scherpschutter Te Lintelo zijn hattrick en daarmee de 4-0 voor Rietmolen. Achterin wordt niks meer weggegegeven; centraal duo Mart ‘Buff’ Franssen en Tonnie Nienhuis staan hun mannetje en houden de pot dicht. Ook backs Raymond Roerink en Frank ‘Freekie’ Meulenkamp zijn niet te passeren. Freekie, met zijn befaamde ‘met ’n boek veuroet’-spelstijl, penetreert enkele malen de Dochterense helft om het vervolgens zelf van afstand te proberen. Freeks vizier staat echter niet scherp vandaag en hij wordt dan ook, gedesillusioneerd als hij is, gewisseld.

Meteen na rust een vervelende botsing van aanvoerder Jos Vogt met een tegenstander. Het resulteert in een mooi ei op zijn hoofd. Maar ja, een ei hoort erbij. Jos zet al het hele seizoen samen met broers Frank en Erik de lijntjes op het middenveld uit, maar moet nu noodgedwongen gewisseld worden. De aanvoerdersband gaat naar Bennie Nijhuis, ook al jarenlang speler van het zesde en als er íemand de titel verdient, is hij het wel. Manager Lansink wisselt nog wat meer en laat neefje Wouter, verdediger Bart Luttikhold en buitenspeler Rob Vogt hun opwachting maken. Na tien minuten in de tweede helft vindt Te Lintelo senior het wel weer eens tijd worden voor een doelpunt, dus knikt hij een voorzet van junior gedecideerd binnen: 5-0. Voor de delegatie uit Grolle verdwijnt zo ook het laatste sprankje hoop op de titel. Voor hen het teken huiswaarts te keren, maar niet voordat eerst de Rietmolenaren gefeliciteerd worden middels een kratje bier op de middenstip. Als scheidsrechter Te Lintelo de wedstrijd hervat, wordt het spel van de blauwwitten er niet beter op. Men lijkt al dorst te krijgen van de gift van zojuist en ook de vele wisselingen lijken het spel geen goed te doen. De oranjegeelblauwwitzwarten komen meer en meer op de Rietmolense helft en doelman Knoop moet een aantal keer reddend optreden. Rouwdouwer Chiron ter Doest komt weer in het veld, evenals Arie Koppelman. Die dartelt echter niet meer zoals voorheen, maar verzandt in onbeholpen overtredingen om de Klein Dochterense aanvalsdrang tot stoppen te dwingen. Dat blijkt tevergeefs want tien minuten voor tijd weten de gasten uit het Lochemse buurtschap alsnog tot scoren te komen via de beweeglijke linksbuiten die keurig afrondt; een verdiende eretreffer. In de slotminuten mag zoon van de manager, Joost ‘Blaise’ Lansink, – vandaag getooid met snelle planga om zijn imago luister bij te zetten – ook nog even meedoen. Hij is eigenlijk niet speelfit getuige zijn ingezwachtelde knie, maar deze wedstrijd wil ook hij niet missen.

Als arbiter te Lintelo voor het laatst op zijn fluitje blaast is de titel officieel. Men valt elkaar in de armen en de eerste flesjes worden gedopt. Even later komen ook de vrouwen en kinderen van de spelers met rode rozen het veld op om hun mannen en vaders te feliciteren. Nog wat teamfoto’s waarbij ook de bloedverwantschappelijke relaties niet ongemoeid worden gelaten en dan op het naar het terras van de kantine waar het feestje uitbundig wordt voortgezet. Als manager Lansink en sponsor Marcel Spikker hun toespraak voltooid hebben, is het aan voorzitter Tim ten Beitel – die in zijn debuutjaar zomaar twee kampioenschappen meemaakt – om er nog maar een kratje in te doen. Want zoals de kampioensshirts al tonen: ‘Rietmolen 6 kampioen op routine, op het veld en in de kantine!’

Dan rest nog te melden dat dit meteen ook het laatste kunstje is van Rietmolen 6. Dit roemruchte team zal worden opgeheven vanwege een nijpend gebrek aan spelers bij de senioren. Er zullen wat spelers stoppen en de rest zal bij de andere teams ondergebracht worden. Een beter afscheid van Rietmolen 6 kunnen ze zich niet wensen. Heren, gefeliciteerd!

Met nogmaals een kampioensgroet en tot volgend seizoen!

Jean le Tieb