Rietmolen brengt zichzelf in de problemen door verlies bij directe concurrent Buurse

Door een 2-0 nederlaag valt Rietmolen weer terug in de directe degradatiezone, daar waar het zich zo knap uit ontworsteld had na een goede serie van zeven punten uit drie duels. In Buurse begint het goed aan de wedstrijd maar ziet zichzelf in de tweede helft door een dubieus toegekend doelpunt op achterstand komen. Wanneer het volle bak op zoek gaat naar de gelijkmaker, weet Buurse uit een counter de zege veilig te stellen. De deceptie bij Rietmolen is groot.

Drie dagen nagenieten. Dat waren het voor Rietmolen na de fantastische zege op Neede afgelopen zondag. Filmpjes terugkijken, krantenartikelen lezen, nog eens door de foto’s. Heerlijk! Het goede gevoel gaat overigens verder dan alleen het opnieuw verslaan van de grote buurman, op de ranglijst deed Rietmolen namelijk ook hele goede zaken. Het speelde zich weg bij de laatste twee plaatsen, die rechtstreekse degradatie betekenen, door met een punt verschil over Buurse heen te wippen, de tegenstander van vandaag. Waar Neede als opponent Rietmolen goed ligt, is dat bij Buurse een ander verhaal. Dat ligt ons totaal niet. Van de acht duels die men hier in Buurse onderling uitvocht sinds 2000, wisten de blauwwitten maar een keer te winnen, speelde het een keer gelijk en de rest ging verloren, met vooral de 7-0 bij het laatste treffen hier in 2019 als meest in het geheugen liggende na-etterende open wonde. Het thuisduel eerder dit jaar eindigde na een hele late Buurser treffer in 1-1, nadat Rietmolen legio kansen op de 2-0 had gemist. Er valt wat recht te zetten dus. Het kan dat doen met een bijna fitte selectie, alleen Koen Waanders, Wesley Meulenkamp en Patriek Piepers moeten geblesseerd toekijken. Dennis Vrielink begint na zijn goede invalbeurt tegen Neede in de basis. Bij Buurse is het een ander verhaal. Het hele seizoen al moet trainer Gerben Nijhuis stad en land af om een representatief elftal op de been te krijgen. Ook vandaag moet hij weer teruggrijpen op de nodige oudgedienden, met toch vooral de 42-jarige doelman Thomas Winkelman als meest in het oog springende equivalent daarvan.

Gehavend of niet, dat Buurse een gevaarlijke opponent is weet ook Rietmolentrainer André Oosten, die tegen Neede nog in het Needs aandoende zwart-wit gekleed was, maar vandaag gek genoeg geen rood-wit shirtje heeft aangetrokken, hoewel dat gezien het Amsterdamse kampioensfeestje van gister niet eens zo gek was geweest. In het Rietmolense blauw spoort hij zijn mannen aan, resulterend in een overwicht in de openingsfase. Rietmolen is zeer alert en jaagt actief alles af. Voorop in de strijd gaat zoals gebruikelijk Sander te Rietmole die overal bovenop zit. Net als gisteravond, toen hij bovenop het doel in de Grolsch Veste zat tijdens de veldbestorming door de Twente-fans, ingegeven door primitieve tribale gevoelens, maar bovenal toch van een droevig soort infantiliteit getuigt, niewaar? Afijn, Buurse heeft voorlopig geen antwoord op de felheid van de Rietmolenaren, die meteen ook wat mogelijkheden krijgen in de persoon van Twan Tenhagen en Harm Vogt, die uit een voorzet zowaar de bovenkant van de lat raakt. Na vijftien minuten al een noodgedwongen Buurser wissel als Rietmolenbeul Jeffrey Bomkamp geblesseerd vervangen wordt door die andere Rietmolenbeul Mick Koenderink, getweeën waren de heren verantwoordelijk voor de gehele doelpuntenproductie in de eerder genoemde 7-0. Halverwege de eerste helft verandert het spelbeeld. Buurse krijgt meer controle en ook een grote kans, als een aangeraakt schot van aanvoerder Ten Vregelaar nog net door keeper Jeroen Hartgerink gepakt kan worden. Verder zijn het vooral vrije trappen en corners waar Buurse het van moet hebben, daar waar Rietmolen toch nog een paar echte kansen krijgt via Wouter en Sander te Rietmole, en Harm Vogt die een gekruld schot net naast ziet gaan, nadat-ie eerder al een vrije trap net over schoot. Scoren blijft een Rietmolens probleemkindje. Ruststand daarom 0-0.

In de rust zet Buurse-trainer Nijhuis het een en ander om, hij brengt een extra aanvaller in de persoon van Maarten Onland, ook al zo’n oudgediende. Veel levert dat eerst nog niet op, het is toch vooral Rietmolen dat het meeste aanspraak maakt op een treffer. Een uitgelezen mogelijkheid daarvoor ontstaat in de 55e minuut, wanneer na storen van Sander keeper Winkelman zich genoodzaakt voelt een terugspeelbal in de handen te pakken, met een indirecte vrije trap in de zestien tot gevolg. Maar ja, hoe pak je dat aan? Rietmolen kiest voor de tikkie-breed-en-rammen-op-die-kist-optie met Dennis voor het tikkie breed en Job Vogt voor het rammen. Helaas staat de Buurser muur een doelpunt in de weg. Vijf minuten later weer een grote kans voor Rietmolen als na een heerlijke aanval over rechts, en een overstapje van Dennis, Sander de bal voor het inschieten heeft, maar naast mikt. Namens Buurse is het alleen Mick Koenderink die een schietkans krijgt, maar niet vrijuit kan uithalen. Na 70 minuten toont Winkelman zijn waarde voor dit Buurse als hij een van richting veranderd schot van Niels te Lintelo uit de tweede lijn heel knap onder de lat weg tikt. Mees Geerdink, Karsten ter Braak en Justin Bomers zijn inmiddels binnen de lijnen gekomen voor meer aanvallende impulsen, maar zij zien tot hun ontsteltenis dat de warrig fluitende arbiter een vlagsignaal voor een achterbal van de Rietmolense grensrechter negeert, waarna Buurse dit ene moment met beide handen aangrijpt door de 1-0 te maken. Een scheids kan natuurlijk een vlagsignaal negeren, mits hij er zelf beter voor staat. Dat was hier pertinent niet het geval, dus de beslissing om niet te fluiten is dubieus te noemen, waarbij we overigens niet voorbij moeten gaan aan het feit dat de Rietmolendefensie niet moet gaan staan te kijken tot de scheids fluit, maar door moet gaan met verdedigen. Anders was deze goal niet gevallen. In de slotfase valt het doek voor Rietmolen als het alles of niets speelt en Buurse vanuit de counter de 2-0 ziet maken, die overigens zeer goed uitgespeeld wordt door Koenderink en Onland.

En zo is de deceptie groot, heel groot. Tot overmaat van ramp wint Hoeve Vooruit bij Diepenheim, met als gevolg dat het onderin helemaal in elkaar schuift. Hoeve en Rietmolen onderaan met 14 punten, Buurse 16, Hector 19. Elk punt telt nu. Te beginnen komende zondag, wanneer bij VIOS in Beltrum letterlijk en figuurlijk een hete middag wacht.

Sportieve groet en tot dan,

Jean le Tieb