Rietmolen doet zichzelf te kort en verliest bij KSV

De stijgende lijn van de laatste weken kan niet worden doorgezet; men verliest met 2-1 van de heren uit Vragender. Rietmolen komt niet goed uit de startblokken en al snel staat een 1-0 achterstand op het bord. Vlak na rust weet Sander te Rietmole de gelijkmaker aan te tekenen, maar vanuit het niets komt KSV toch weer op voorsprong. De blauwwitten kunnen daarna geen vuist meer maken en verliezen zo van een directe concurrent.  

Het was een week lang nagenieten voor de heren van Rietmolen 1. De overwinning tegen De Tubanters smaakte zo zoet als een roze koek, maar ook in Rietmolen komt de realiteit vroeg of laat weer om de hoek kijken. Die realiteit behelst KSV uit, ‘Kombinatie Sportleven Vragender’ valt te lezen op de website. Deze ietwat bevreemdende term blijkt pas later bedacht om het originele ‘Katholieke Sportvereniging Vragender’ te vervangen. Men was schijnbaar toe aan wat nieuws en, wellicht geholpen door de wild om zich heen slaande ontkerkelijking in de Achterhoek, op dit verzinsel uitgekomen. Nou goed, wat maakt het uit, over naar de wedstrijd van vandaag. Ondanks het vele water van de afgelopen week, kan er gewoon gevoetbald worden in Vragender. Sportpark ‘De Bult’ ligt, zoals de naam al doet vermoeden, op een bult, waardoor de afwatering als vanzelf geregeld is. Hydrologisch heel logisch. Toch is de grasmat niet optimaal, het is nogal hobbelig. Maar ach, wat deert ‘t, we kunnen voetballen. De Vragenders staan gelijk met Rietmolen met 16 punten uit 13 wedstrijden. Ze beschikken zeker niet over het beste spelersmateriaal, maar hebben op welhaast kleptomanische wijze toch al heel wat puntjes bij elkaar gesprokkeld. Aan Rietmolense zijde stuurt trainer Kevin Vos, onder het mom ‘never change a winning team’, dezelfde basiself als vorige week het veld in. Zij mogen laten zien dat het geen toevalstreffer was. Aan motivatie zal het niet liggen, bij een overwinning komt de top-5 serieus in zicht en dat zou op zichzelf al een prestatie van formaat zijn. Tel daarbij op de revanchegevoelens overgehouden aan de thuiswedstrijd – een 1-1 gelijkspel in een wedstrijd waarin men de gehele wedstrijd de betere was – en u begrijpt dat de drang om te winnen aanwezig zou moeten zijn.

Toch is de openingsfase voor KSV. De Rietmolenaren beginnen slap en beseffen zich nog niet dat er vandaag wat anders verwacht wordt dan mooi verzorgd veldspel zoals in thuiswedstrijden mogelijk is. De Vragenders zijn veel slagvaardiger op het middenveld en winnen de meeste duels. Het duurt dan ook niet lang voordat de eerste kansen voor de thuisploeg zich voordoen. In de vierde minuut al een schietkans en nog geen vijf minuten later haalt KSV de trekker over. De tweede corner van de wedstrijd wordt door een behoorlijk vrij staande Teun Lageschaar goed binnen gekopt. Ook daarna is het beste van het ‘spel’ voor KSV. Pas in de 18e minuut kan Rietmolen voor het eerst gevaarlijk worden middels een schietkans voor Dennis Vrielink. Het luidt een goede fase in voor de blauwwitten; er volgt een vloeiende aanval over rechts die, via Rick ter Braak en Sander te Rietmole, voor de voeten van Wouter te Rietmole belandt. Hij mist deze grootste kans tot dan toe. Vlak daarna krijgt ook Niels te Lintelo de mogelijkheid tot schieten, maar ook hij mist. Daarna nog wat kansjes over en weer maar gescoord wordt er niet meer. Terwijl een fikse hagelbui de spelers teistert, worden de kleedkamers opgezocht.

Na rust een veel feller Rietmolen dat zichzelf al snel beloont. Een doorbraak van spits Rick noopt een KSV-verdediger tot een harde ingreep. Donkergeel voor hem en een vrije trap voor Rietmolen. Karsten ter Braak levert die strak af bij de tweede paal, alwaar Twan Tenhagen met de knie op doel mikt. Eerst biedt de Vragender sluitpost nog knap redding, maar op een kopbal van Sander te Rietmole uit de rebound moet hij het antwoord schuldig blijven: 1-1. Het blijkt de opmaat voor een halfuur waarin Rietmolen veruit de betere is. KSV weet aanvallend niks meer voor elkaar te breien en moet zich beperken tot verdedigen. De grootste kans voor Rietmolen is er na een uur spelen als een schitterende tik-tak-aanval over de rechterflank eindigt met een afgemeten voorzet van Rick op Sander, die bij de tweede paal helemaal vrij staat. Zijn schot wordt echter knap gered door doelman Keegstra, die op dat moment zijn ploeg in de wedstrijd houdt. Vos beseft dat er in deze fase doorgedrukt moet worden en brengt aanvaller Harm Vogt voor Wouter te Rietmole. Even later gebeurt het ongelooflijke. KSV, dat in de tweede helft nog geen een keer voor het vijandelijke doel is geweest, komt opnieuw op voorsprong. Een voorzet vanaf de rechter cornervlag kan bij de tweede paal door de, niet bepaald lange, spits Van De Wolfshaar tegendraads in de verre hoek worden ingekopt: 2-1. Dat voelt op dat moment onterecht. Om in de slotfase nog wat te forceren wordt de lange verdediger Koen Waanders ingebracht voor Daan Schuurmans, om als extra spits te gaan fungeren. Even later wordt ook Karsten ter Braak vervangen, Robbin Dieperink komt erin. Het mag allemaal niet meer baten. Op wat verdwaalde speldenprikjes na, kan Rietmolen geen gevaar meer stichten. KSV is nog een keer dicht bij een doelpunt, maar Jeroen redt goed op een inzet van Van De Wolfshaar. Het onvermijdelijke eindsignaal van arbiter De Vries is het enige wat rest deze middag. De Vries, een jonge scheidsrechter die de wedstrijd prima leidde. Verassend genoeg geeft hij aan zijn fluit aan de wilgen te hangen na dit seizoen, uit onvrede met het scheidsrechtersbeleid van de KNVB. Hij schetst een beeld dat nou niet bepaald positief te noemen is. Beste KNVB, besef dat dit soort jongens de toekomst van uw scheidsrechterskorps is. Zij moeten koste wat kost behouden blijven om de toekomst van onze prachtige amateurvoetbalsport te garanderen. Doe er wat aan!

Daarmee besluiten we een teleurstellende middag voor Rietmolen 1. Volgende week weer een kans. Dan thuis tegen Aramea. Lees het verslag van de uitwedstrijd nog eens na en u begrijpt dat dat duel een extra lading gaat hebben.

Sportieve groet en tot dan,
Jean le Tieb