Rietmolen kan rol van Markelose angstgegner dit keer niet vervullen

Rietmolen kan thuis tegen koploper Markelo niet dezelfde strijd op de mat leggen als eerder dit seizoen in de uitwedstrijd. Na een 0-2 ruststand loopt de kampioen in wording snel uit naar 0-4, waarna Rietmolen er nog twee in prikt als Markelo wat gas terug neemt. De tweede Rietmolense treffer betekent overigens het 100e competitiedoelpunt voor Sander te Rietmole in Rietmolen 1. Het enige sprankje hoop dat daarmee terugkeert, wordt door een Markelose 2-5 snel de kop ingedrukt.

Vandaag komt ongeslagen koploper Markelo naar Sportpark De Wieken, speciaal voor de gelegenheid omgedoopt tot Sportpark De Wieke, gezien de pupil van de week Wieke te Lintelo. Wieke koos de over het paard getilde veteraan Koen Waanders als speler van de week. Voorlezen kan ze, maar van de spelers van het eerste heeft ze minder verstand. Koen ziet er natuurlijk schattig uit met die krulletjes en is ‘belangrijk voor de kleedkamer’, maar op het veld is het natuurlijk al jaren niks. Hij wordt vandaag dan ook niet voor niets op de bank gezet door Rietmolentrainer André Oosten. Een wat dun bevolkte bank vandaag; Patriek Piepers vond het nodig nog even corona op te lopen, Joren Vrielink is afwezig, Wesley Meulenkamp geschorst en doelman Jeroen Hartgerink is met wat gekneusde ribbetjes niet fit. Niet fit is ook Oosten zelf, die met een scheur in de hamstring na een potje met de UDI-veteranen amper het ene pootje voor het andere kan zetten.

Ook tegenstander Markelo verschijnt enigszins gehavend ten tonele. Ten opzichte van de uitwedstrijd eerder dit seizoen valt vooral de afwezigheid van levensgevaarlijke buitenspeler Mickey Slotman op. Een uitwedstrijd overigens waar Markelo uiteindelijk zijn handen mocht dichtknijpen met een 1-0 zege. Rietmolen gooide zijn hele ziel en zaligheid in de strijd en had, zelfs met een man minder het laatste halfuur, recht op een punt. Markelo heeft het vaker lastig gehad met de blauwwitten. Zo herinneren we ons nog de wedstrijd vijf jaar geleden, toen heel voetbalminnend Oost-Nederland bij de eerste Lochuizen-Neede een sensationele Lochuizense zege zag, maar hier in Rietmolen gewoon eventjes met 1-0 gewonnen werd van de zwartwitten uit Hof van Twente. Het bleef dat seizoen bij die ene zege, Rietmolen degradeerde naar de vijfde klasse om een jaar later weer terug te keren in de vierde klasse B, daar waar Markelo thans ongeslagen koploper is en op weg is naar het kampioenschap. Het rijgt de zeges aan elkaar, er werd nog niet verloren en slechts twee keer gelijk gespeeld, waaronder vorige week nog tegen Rood Zwart. Wellicht biedt dat perspectief voor Rietmolen vandaag.

Rietmolen dus niet compleet en vooral achterin laat zich dat voelen. Frank Geerdink op Jorens positie links centraal en Mees Geerdink die op zijn beurt Frank op rechtsback vervangt. Wouter te Rietmole vervangt Wesley ‘op zes’. Het lijkt erop dat de heren achterin nog even aan de herpositionering moeten wennen, want al na vijf minuten spelen is het Sam Warmelink die in de Rietmolense zestien wel heel veel tijd en vrijheid krijgt om te draaien en onhoudbaar de 0-1 aan te tekenen. Druk op de bal houden, boys! Maar goed, geen man overboord, uit was het ook snel 1-0 en dat werd nog een hele vervelende middag voor de zwartwitten. Dat lijkt ook vandaag het Rietmolense plan want de blauwwitten laten bijkans van zich horen. Harm Vogt wordt in twee instanties gevaarlijk met een schot voorlangs de kruising en even later is het broertje Job die een knap schot uit de draai nog net door doelman Olminkhof uit de kruising getikt ziet worden. Ook Sander te Rietmole krijgt nog een opgelegde kans, wanneer hij na een zeldzame Markelose fout alleen door kan op Olminkhof, die alert zijn zestien uitkomt en met zijn voet redding brengt. Toch is Markelo duidelijk de betere ploeg, met veel lopende middenvelders wordt continu de combinatie door de as gezocht, waarbij vooral aanvoerder Ton Jansen en René Kuijpers, vorig jaar nog speler van HSC ’21, in het oog springen. Na een halfuurtje moet Bas Essink het veld geblesseerd verlaten en dan is daar toch ineens, jawel, de speler van de week, Koen Waanders. Koen kan niet voorkomen dat het al snel 0-2 wordt. Dat kan niemand, een splijtende aanval over rechts met Miguel Schippers als eindstation is alles en iedereen te machtig.

In de rust wordt Harm gewisseld voor Justin Bomers, maar ook hij kan het tij niet keren. Al snel is het 0-3 via een knap laag schot in de verre hoek van Marcio Kok en binnen het kwartier staat het ook al 0-4 door een curieus eigen doelpunt van Karsten ter Braak. Een vrije trap wordt bij de tweede paal gelepeld, geen Markeloër in de buurt, prooi voor doelman Niels Bouwman zou je zeggen, maar door een miscommunicatie belandt de bal via Karstens hoofd in het net. Ja, Markelo is beter, maar dit zijn onnodige cadeautjes. Het is geen Sinterklaas, boys! Dat lijkt niet aan dovemansoren gericht, want Rietmolen leeft ineens wat op, hoewel Makelo begrijpelijkerwijs wat gas terug neemt. In de 68e minuut is het invaller Justin Bomers die knap raak schiet na een ragfijne assist van, jawel, Koen Waanders! Je bent speler van de week of je bent het niet. Als centrale verdediger duikt-ie ineens op aan de rechterflank, zoekt de combinatie met Sander, waarna hij een piekfijne, niet te verdedigen, getrokken voorzet laag op Justin geeft. Wat een talent! Wat een speler! Nog geen tien minuten later ligt ook al de tweede Rietmolense treffer erin, wederom een prima goal. Justin zoekt uit een hoekschop de combinatie met Karsten en zwiept hem richting de verre kruising. Doelman Olminkhof krijgt er nog een hand tegen, maar kan niet voorkomen dat Sander te Rietmole vervolgens doeltreffend raak kopt. Een primeur, want het is Sanders 100e competitiedoelpunt in het blauw van Rietmolen 1, er zijn er niet veel die hem dat na kunnen zeggen. Sander, gefeliciteerd! 2-4 dus en dan denk je: twee goals binnen tien minuten met nog een kwartier op de klok… daar zit muziek in. Krijgt Markelo het al Spaans benauwd? Wie het in ieder geval niet Spaans benauwd krijgt is Miguel – what’s in a name ­­– Schippers, die een plotse kans genadeloos hard tegen de touwen werkt: 2-5, dat is dan wél de nekslag voor de blauwwitten. Dag hoop, dag punten. Markelo alvast gefeliciteerd met het kampioenschap.

Komende maandag, beste mensen, tweede paasdag, Manic Monday in Rietmolen! Hele dag vertier in de kantine en Rietmolen 1 dat het opneemt tegen Delden. In Rietmolen dus!

Sportieve groet en tot dan,
Jean le Tieb