Rietmolen komt er niet aan te pas bij Avanti Wilskracht

In een eenzijdig duel is derdeklasser Avanti Wilskracht veel te sterk voor Rietmolen. Na een 3-0 ruststand wordt 4-0 de einduitslag wat met name te danken is aan het gebrek aan scherpte bij de Glanerbrugse voorhoede en doelman Jeroen Hartgerink die zijn mannetje staat, anders was de teller nog veel hoger opgelopen. Rietmolen, dat wat personele problemen kent, loopt voornamelijk achter de tegenstander aan wat de krachten snel doet wegebben. In combinatie met aanvallende onmacht zijn de Rietmolense kansen op een hand te tellen en is een ruime nederlaag onafwendbaar.  

Na de krappe zege vorige week op FC ’t Centrum in een verder nagenoeg vlekkeloos verlopen voorbereiding wacht vandaag een eerste échte test, namelijk derdeklasser Avanti Wilskracht­. Duels met dit soort tegenstanders laten pas echt zien waar je staat. Net als vorige week kennen we ook deze opponent nog uit het seizoen 2016-‘17 toen we voor het laatst bij hen in de klasse zaten. Vooral de uitwedstrijd staat nog in het geheugen gegrift. Een tegen beter weten in tegen degradatie strijdend Rietmolen kreeg in een hectische slotfase alle kansen om titelkandidaat Avanti enkele punten afhandig te maken, maar zoals in dat gehele seizoen ging dat aan de Rietmolense neus voorbij. Avanti werd tweede achter het ongenaakbare Barbaros, maar wist via de nacompetitie alsnog de derde klasse te bereiken, om daar vervolgens steevast in de subtop mee te draaien. Een sterke, stabiele ploeg dus. Achteraf bezien is het jammer dat we Avanti niet nog een jaartje eerder tegen waren gekomen, want dan hadden we de huidige Rietmolense hoofdcoach André Oosten nog als doelman aan het werk gezien, daar hij drie seizoenen bij Avanti 1 onder de lat heeft gestaan. Voor André dus een prettig weerzien met oude bekenden alhier in Glanerbrug.

Afgelopen vrijdag heeft Riemolen laten zien best met een derdeklasser mee te kunnen. Op een oefentoernooi bij BVV Borne werd tegen datzelfde BVV Borne met alleraardigst veldspel een 1-1 gelijkspel afgedwongen. Verder is er gespeeld tegen VV Haaksbergen (2-0 zege) en stond er nog een potje tegen BSC Unisson op het programma, ware het niet dat die onder het mom van ‘te weinig spelers’ op het laatste moment afhaakte. Als kleine verenigingen als VV Haaksbergen en VV Rietmolen al representatieve elftallen op de been kunnen brengen, dan moet dat de Boekeloërs toch ook kunnen lukken zou je zeggen, maar á la.

Ten opzichte van vorige week heeft Oosten noodgedwongen wat wijzigingen moeten aanbrengen in zijn basiself. Verdediger Bas Essink is afwezig, Wouter te Rietmole geblesseerd, Harm Vogt geschorst en in de warming-up blijkt dat de maker van de mooiste goal van vrijdag Karsten ter Braak nog wat knieklachten heeft overgehouden en uit voorzorg als wisselspeler op de bank wordt gezet. Hij wordt vervangen door Job ‘Soppie’ Vogt, die als maker van de op-een-na mooiste goal op datzelfde toernooi heeft laten zien het ook te kunnen. Naast Karsten is ook Patriek Piepers wisselspeler en dat is maar goed ook, want hij is zijn tas vergeten. Niet zo gek ook, bijna 36 én bijna papa, tja dan word je vergeetachtig.

Rietmolen begint zoals te doen gebruikelijk voortvarend, al snel resulterend in een grote mogelijkheid als Sander alleen voor de keeper komt, de bal daaroverheen lepelt, maar zijn inzet net voor de lijn weggewerkt ziet worden door een Glanerbrugse verdediger. Het voortvarende bij Rietmolen is echter van korte duur. Al snel blijkt dat Avanti met veel voetballend vermogen op het middenveld, razendsnelle behendige buitenspelers en een sterke Haller-achtige spits over een veel beter elftal beschikt, wat al binnen een kwartier de 1-0 oplevert als een Rietmolense opbouw wordt onderschept en droog wordt binnengeschoten door middenvelder Jager. Het blijkt de opmaat voor een eenzijdig duel waarin Avanti in de eerste helft nog enkele hele grote kansen krijgt en die vaak ook door eigen toedoen om zeep helpt. Zo niet in de 28e minuut als spits Scholtens, na wederom een onderschepte Rietmolense opbouw, de bal over doelman Jeroen lepelt: 2-0. De blauwwitten kunnen er niks tegenover zetten. Achterin rondspelen mag nog, maar zodra de bal het middenveld ingespeeld wordt, zitten de Glanerbruggers er bovenop, steevast leidend tot Rietmolens balverlies, omschakelen en weer achter de tegenstander aan rennen. Dat, in combinatie met de wedstrijden van vrijdagavond, breekt de Rietmolenaren al snel op. Joren Vrielink moet met astma-aanvallen naar de kant en we zien ook Yordi Rupert al trekkebenend zijn meters maken. Hij zal in de rust het veld moeten ruimen, maar niet voordat Avanti de voorsprong uitbreidt naar 3-0 na een flitsende aanval over rechts, Jeroen die half kan redden, en wederom Scholtens die kan afronden.

Yordi en Jorrick de Lange blijven in de kleedkamer achter en worden vervangen Thijmen Grootholt en Patriek Piepers, die alle dank verschuldigd is aan koeriersdienst Vollenbroek BV dat-ie überhaupt kan voetballen. Nou ja, voetballen… Tegenhouden dan toch voornamelijk, want ook in de tweede helft is het eenrichtingsverkeer. Al binnen vijf minuten staat de 4-0 op het bord – een mooi schot van Ten Bos in de kruising – en als nog geen vijf minuten later Avanti een penalty toegewezen krijgt, lijkt een monsterscore in de maak. Maar het loopt anders. Jeroen pakt de strafschop adequaat en ook de rebound mist doel en daarmee stokt ook de Glanerbrugse doelpuntenmachine. De moegestreden Rietmolenaren houden het in het restant compact, ziet Avanti nog wat kansen creëren, maar houden het doel verder schoon. Uit een counter weten ze zowaar zelf nog een kans te creëren als Sander alleen op de keeper af kan, maar hem met een schot door het midden natuurlijk niet kan verrassen.

En zo blijft het bij 4-0, wat gezien het wedstrijdverloop nog meevalt. Geen schande, dit is een ploeg die weer bovenin de derde klasse zal gaan meedraaien. Rietmolen komt een niveau lager uit en treft volgende week uit in Overdinkel een tegenstander van datzelfde niveau en dus wederom interessant om te zien hoe de verhoudingen dan zullen liggen.

Sportieve groet en tot dan,

Jean le Tieb