Rietmolen laat koploper Markelo ontsnappen

In Markelo lijkt Rietmolen op weg naar de eerste zege in lange tijd, maar een tumultueuze slotfase gooit roet in het eten. De thuisploeg kan in eerste instantie tegen een gedisciplineerd verdedigend Rietmolen nauwelijks gevaarlijk worden en ziet Patriek Piepers de blauwwitten vlak voor rust op voorsprong koppen. Ook in de tweede helft een zelfde spelbeeld en krijgt Rietmolen zelfs kansen de voorsprong te verdubbelen. Met nog iets meer dan tien minuten op de klok valt echter toch de gelijkmaker. Als vlak daarna Wesley Meulenkamp met zijn tweede geel moet vertrekken weet de koploper nog twee keer toe te slaan en zo zijn positie op de ranglijst te behouden, eindstand 3-1.

Hoewel de uitslagen anders doen vermoeden heeft Rietmolen de laatste weken laten zien zeker niet kansloos te zijn tegen ploegen uit de top van het klassement. Door goed compact te spelen weet het de tegenstanders vaak lang van scoren te houden, maar blijft het zelf moeite houden het net te vinden. Maar de tweede seizoenszege komt elke week een weekje dichterbij en dus reizen de blauwwitten vol vertrouwen af naar Markelo, wetende dat er ondertussen ook stiekem gevoelens van onderschatting op zullen borrelen bij een opponent als deze, hoezeer de begeleiding dat ook zal trachten te onderdrukken. Toch zullen de zwartwitten gebrand zijn op een overwinning. Menig Markeloër schijnt namelijk nog gillend wakker te worden van de herinnering aan het seizoen ’16-’17, toen de enige Rietmolense driepunter tegen Markelo werd behaald.

Meegereisd richting Markelose berg is aanvoerder Twan Tenhagen. Net terug uit ‘de Oost’, een weekje niet getraind en aldus startend op de bank. De band gaat ook vandaag om de rechterarm van Dennis Vrielink. Verder is spits Sander te Rietmole nog niet hersteld van zijn hamstringblessure en dus neemt hij op de tribune plaats naast de overige geblesseerden.

Bij Markelo staat topscorer Mickey Slotman gewoon aan de aftrap. Slotman mist nog wel eens een potje daar hij tevens fervent beoefenaar is van de mooie kartsport. Overigens lijkt hij enige zeggenschap te hebben gehad in de keuze van de cornervlaggetjes op het hoofdveld, die hebben wel erg veel weg van de zwartwit geblokte finishvlag zoals alom in de racerij gebruikt. Naast het aangeven van de hoekpunten van het veld tonen ze vandaag eveneens een stevige wind die dwars op het veld staat.

Onder die moeilijke omstandigheden gaat de wedstrijd even na tweeën onder een wat karige publieke belangstelling van start. Al in de eerste minuut is er een vrije trap voor Markelo die door specialist Lars Brinckate, zoals we in Diepenheim hebben kunnen aanschouwen, ongelooflijk ver naast wordt getrapt. Vizier nog even bijstellen zou ik zeggen. Het is een eerste wapenfeitje in een verder slordige openingsfase. Beide ploegen kunnen nauwelijks gevaarlijk worden. Er is gehannes van doelman Jeroen Hartgerink voor nodig om Markelo een buitenkansje te bieden, maar ook die wordt niet verzilverd. Daarna een grote kans voor Rietmolenaanvaller Robbin Dieperink die net naast streept, alvorens aan de andere kant Markeloër Stege uit een rebound hard over schiet. Wel kansjes dus, nog geen goals. Daarin komt vijf minuten voor rust verandering als Robbin Dieperink een afgemeten voorzet aflevert bij de stiekem mee geslopen middenvelder Patriek Piepers die deze kans apprecieert en keurig in de verre hoek binnen kopt. Rietmolen dat op voorsprong komt, dat is lang geleden. En nu vasthouden jongens!

In de rust blijft Koen Waanders met liesklachten achter in de kleedkamer en wordt vervangen door Martijn Hermelink, die vorige week al keurig inviel en nu wat langer speeltijd krijgt. Hij staat zijn mannetje van verdedigend blijft het goed staan, alleen heeft men steeds meer moeite er gevaarlijk uit te komen. Maar goed, één keer kan genoeg zijn en dat lijkt ook te gebeuren na een uur spelen als een uitbraak van Robbin in eerste instantie verdedigd wordt, maar opgepikt kan worden door Patriek die zijn tweede op de pantoffel heeft maar geen ruimte krijgt voor het schot en het dan maar met een stift probeert. Mislukt. Zonde. In het vervolg blijft Markelo drukken teneinde de gelijkmaker te forceren. De herinnering aan drie jaar geleden nestelt zich steeds prominenter in de koppies en men gooit het over de fysieke boeg. Een harde overtreding op de enkels van aanvoerder Dennis wordt bestraft met geel met een rood randje. De vrije trap die erop volgt wordt door broertje Joren gevaarlijk bij de tweede paal neergelegd voor Robbin die de doelman redding ziet brengen. Maar helaas, het is niet de 0-2 maar de 1-1 die even later op het bord staat. Een momentje van net iets teveel ruimte weggeven geeft Slotman de gelegenheid tussen de benen van Jeroen door het net te vinden. Rietmolen was lang op weg naar een stunt maar ziet zich nu genoodzaakt het gelijkspel te verdedigen. Het moet dat met tien man doen als Wesley Meulenkamp een onnodig harde overtreding maakt op een onnodige plek en zo dom zijn tweede geel van de wedstrijd pakt en moet inrukken. Met nog vijf minuten op de klok blijkt het tiental niet in staat de Markelose overwinningsdrang te weerstaan. Uit een voorzet van rechts wordt de 2-1 ingekopt en in blessuretijd wordt een afstandsschot ongelukkig door Martijn van richting veranderd met de 3-1 tot gevolg. Er is bewonderenswaardig hard gevochten maar het mag weer niet zo zijn.

Markelo blijft aan kop, Rietmolen onderaan. Het ziet zelfs naaste concurrent Hoeve Vooruit winnen van Eibergen en zo een gat van vier punten slaan. De super belangrijke wedstrijd tegen datzelfde Hoeve volgende week gaat dus niet meer om het wisselen van plek, maar louter om aanhaken. Winnen is een must! Degradatiekraker dus aanstaande zondag 15-12, Sportpark De Wieken, 14:00u.