Rietmolen op titelkoers na 0-1 overwinning bij directe concurrent Meddo

Uit een strafschop beslist aanvoerder Twan Tenhagen in de tweede helft deze topper tegen de nummer twee. In een op-en-neergaande eerste helft is Rietmolen zoekende maar heeft een licht overwicht. De blauwwitten komen na rust sterker uit de kleedkamer, geven weinig meer weg en winnen verdiend. Door de zege neemt Rietmolen een voorschot op de titel. Als het blijft presteren naar zijn mogelijkheden, mag het niet meer misgaan.

Weinigen hadden aan het begin van dit seizoen gedacht dat deze wedstrijd de topper van de vijfde klasse B zou worden. Van Rietmolen werd wel enigszins verwacht dat het bovenin zou meedraaien, maar Meddo presteert boven verwachting sterk. Waar de ploeg uit het Winterswijkse kerkdorp de laatste jaren met name in de subtop dan wel middenmoot van de vijfde klasse terug te vinden is, draait het nu al vanaf het begin mee in de top en staat al maanden stevig op de tweede plaats. Achter Rietmolen natuurlijk. Een compliment is dus op zijn plaats aan trainer Dennis Teunissen en zijn team. Op moment van spelen staan zij zes punten achter de koploper en zes voor op nummer drie Neede. Voor de Rietmolenaren is het duidelijk, met nog zeven duels op de rol kan vandaag een nagenoeg beslissende dreun worden uitgedeeld aan de enige overgebleven concurrent in de titelstrijd. Voor de Rietmolense supporters reden genoeg om in grote getalen af te reizen. Er is zelfs een touringcar geregeld om het gevolg in Meddo te krijgen.
De ploeg van Kevin Vos is de laatste weken in topconditie en blaakt van het zelfvertrouwen, dus kunnen wederom de sterkste elf het kunstgras op. Bij Meddo zijn er wel enkele blessures, maar men beschikt nog steeds over een zeer representatief elftal waarvan spelers als Jesse Kersten en Job te Molder tot de gevaarlijkste aanvallers van de competitie mogen worden gerekend.
De spanning is bij iedereen voelbaar als de spelers onder luid applaus en omgeven door groen-witte rook en slingers het veld betreden. Rietmolen heeft dit seizoen al een paar van dit soort potjes gespeeld dus heeft inmiddels ervaring met voetballen onder druk. Nu zien hoe de spelers daarmee omgaan. Het lukt de blauwwitten dit keer niet om vanaf de aftrap meteen in het ritme te komen. De openingsfase is rommelig en de spelers lijken moeite te hebben met het platgeslagen kunstgras, dat van een ander type is dan het eigen plastic, en erg stroef is door de zomers warme omstandigheden. Meddo formeert zich in een 4-4-2 opstelling en lijkt vanuit omschakelingsmomenten de snelle aanvallers in stelling te willen brengen. Dat lukt al binnen vijf minuten als Job te Molder een eerste kansje krijgt, maar veel heeft het niet om het lijf. Ook Rietmolen probeert de voorwaartsen te vinden en slaagt er na een stief kwartiertje in via Karsten ter Braak gevaarlijk te worden. Karsten ziet kans zich vrij te spelen op rand zestien en uit te halen op doel. De bal vliegt prachtig richting de linker bovenhoek maar wordt door de doelman even zo mooi over de lat getikt. De rest van de eerste helft blijft het spel op en neer gaan zonder dat er grote kansen gecreëerd worden. De vele duels op het middenveld worden steevast afgefloten door scheidsrechter Hup, die besluit het vandaag erg kort te houden. De wedstrijd wil daardoor niet echt ontbranden in het topduel dat het zou moeten zijn. Na een halfuur is Kevin genoodzaakt centrale verdediger Joren Vrielink te wisselen die, bevangen door de hitte en astmatische klachten, niet verder kan. Voor hem in de plaats komt Koen Waanders die gedurende het seizoen al veel minuten heeft gemaakt op die positie en dus zijn taken kent. Het eerste bedrijf vervolgt met wat corners over en weer en in de blessuretijd nog een overtreding op Harm Waanders binnen de vijandelijke zestien, maar hij gaat te gewillig naar de grond voor een penalty.
Na rust een veel daadkrachtiger Rietmolen dat met veel pressie vooruit het de groen-witte laatste linie moeilijk maakt. Meddo komt er voetballend niet meer uit en wordt gedwongen tot het spelen van de lange bal. Aan de blauwwitten taak om de trekker over te halen en zo het veldoverwicht uit te drukken op het scorebord. Dat gebeurt na ruim een uur spelen. Harm Waanders, aan de bal zo sterk als een przewalskipaard, draait in de zestien weg bij verdediger Tiggeloven die, in een laatste poging Harm te stoppen, zijn been uitsteekt. Harm komt ten val en laat de arbiter geen andere keuze dan de bal op de stip te leggen. Ervaren penaltynemer en aanvoerder Twan Tenhagen neemt plaats achter de bal. Twan beschikt over stalen zenuwen. Hij staat er kalmpjes bij en straalt iets uit van ‘komt wel goed jongens’. Aanvoerder waardig, dat zeker. De Meddose doelman besluit het hem niet al te lastig te maken. Hij gaat een heel stuk naar rechts staan om aan te geven dat hij toch vooral in de linker hoek zal duiken. Voor Twan een koud kunstje om hem laag rechts binnen te schuiven: 0-1. Een golf van ontlading gaat door de spelers, staf en meegereisd publiek. Loon naar werken. Nu is het zaak dit vast te houden of liever uit te breiden. In een ingelaste drinkpauze grijpt Kevin zijn kans om de groep nog even toe te spreken en van de laatste tactische aanwijzingen te voorzien. Meddo probeert het wel maar kan toch nauwelijks gevaarlijk worden. Invaller Koen Waanders staat als rots in de branding – of, beter gezegd, zwerfkei in de branding – achterin en ruimt samen met Dennis Vrielink alles uit de weg. Een kwartier voor tijd nog wel een hachelijk moment voor het doel van Jeroen Hartgerink. Een vrije trap op zo’n 25 meter wordt gevaarlijk ingedraaid waarbij Jeroen geen andere mogelijkheid ziet dan de bal het drukke vijfmetergebied in te stompen. Een Meddonaar ziet kans de bal op doel te schieten, maar zijn inzet belandt wonderwel via een groen-wit been en de paal bij Jeroen in de handen. Daar komt men goed weg. Meddo gaat nu vol op de aanval in een poging nog wat te forceren en laat daarbij zoveel ruimte achterin dat Rietmolen meermaals gevaarlijk kan worden. Invallers Rick ter Braak en Patriek Piepers laten zich daarbij goed zien. Een vrije kopkans is er voor Karsten na een voorzet van Robbin Dieperink, maar hij raakt de paal. Als de blessuretijd aanbreekt staat er plots 1-1 op het scorebord, iets met de wens en de gedachte. Want het is toch echt Rietmolen dat hier met 0-1 gaat winnen. Het eindsignaal wordt gevolgd door enorme euforie bij iedereen die Rietmolen lief heeft. Een en ander wordt gevierd met een lekkere halve liter op het zonnige terras.
De Meddonaren feliciteren de blauwwitten en reageren uiterst sportief en correct, bewonderenswaardig. De zege voor Rietmolen betekent een ‘vorentscheidung’ in het kampioenschap. Negen punten voor en nog zes duels te spelen. De komende weken speelt Meddo twee lastige potjes, alvorens Rietmolen zelf weer in actie komt tegen DEO. Puntverlies voor Meddo ligt op de loer, maar ook de blauwwitten moeten blijven presteren om het zichzelf niet alsnog lastig te maken. Volgende wedstrijd dus DEO uit, op 6 mei om 14:00u.

Sportieve groet en tot dan,
Jean le Tieb