Rietmolens negental loopt in extremis overwinning mis na verhit potje tegen Eibergen

In deze goedbezochte derby start Rietmolen voortvarend en staat na een halfuur al op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Job Vogt en Karsten ter Braak. Op slag van rust wordt na een scrimmage Wouter te Rietmole met rood van het veld gestuurd na hands op de doellijn. De benutte strafschop betekent de aansluitingstreffer voor Eibergen. In de tweede helft wordt het grimmiger en ligt het duel vaak stil, mede in de hand gewerkt door een inconsistent fluitende arbiter. Een tweede gele kaart voor Niels te Lintelo betekent dat Rietmolen met negen man verder moet, maar men houdt desalniettemin goed stand. Toch valt de gelijkmaker in de achtste van liefst dertien minuten blessuretijd. Erg zuur.

Rietmolen-Eibergen, altijd goed voor een lekkere clash. De gasten van vandaag lieten onlangs bij monde van Jacco Roerdink in de Tubantia optekenen dat men graag met wat teruggekeerde toppers weg wil promoveren uit deze klasse. Waarom wil iedereen toch weg uit deze schitterende klasse met al die derby’s? Daar snap je toch niks van. Ook het potje van vandaag krijgt het predicaat ‘derby’, al is het alleen al vanwege het feit dat beide sportparken op een steenworp afstand van elkaar verwijderd liggen, hoewel de kortste verbindingsweg inmiddels door de nieuwe N18 is doorkliefd. Doorkliefd is ook de Rietmolense eerste selectie, want als je kijkt naar het lijstje geblesseerden wordt menig wenkbrauw gefronst. Tel daar de schorsing van Wesley Meulenkamp bij op, na zijn rode kaart vorige week tegen Markelo, en je komt tot de conclusie dat de blauwwitten liefst vier as-spelers missen. Passen en meten dus voor Rietmolentrainer André Oosten die routinier Patriek Piepers op Wesley’s positie posteert en de 19-jarige Job Vogt op rechtsbuiten zijn competitiedebuut in de basiself van het keurkorps laat maken.

Laatstgenoemde besluit van de gelegenheid gebruik te maken om dat debuut meteen ook maar even op te luisteren met zijn eerste competitiedoelpunt voor Rietmolen 1. Al in de tweede minuut anticipeert hij goed op een afvallende bal uit Frank Geerdinks verre ingooi, en ziet de bal via een Eibergs been in de goal belanden. Wat een moment voor hem en wat een pikstart voor de blauwwitten! Daarna een gelijk opgaande fase waarin beide ploegen wat kansjes en kansen creëren. Eibergse aanvaller Sverre Boonk schiet verrassend richting korte kruising, maar niet verrassend genoeg voor doelman Niels Bouwman, en vlak daarna schiet Rietmolenaar Wouter te Rietmole van dichtbij hoog over. Arbiter van Lune probeert in deze fase al zijn stempel op de wedstrijd te drukken door kaarten te trekken voor enkele futiliteitjes van Patriek en Twan Tenhagen. Eibergen ziet vervolgens een vrije trap net over gekopt worden door Rietmolense verdediger Rick ter Braak en aanvoerder Dave Visser raakt de buitenkant van de paal uit een corner. Ook Rietmolen wordt bij tijd en wijlen gevaarlijk en weet in de 34e minuut via Karsten ter Braak de voorsprong te verdubbelen, als hij zichzelf vrij draait en doeltreffend richting linker onderhoek uithaalt, waarbij de bal onderweg nog ietwat getoucheerd wordt. Men lijkt met 2-0 de rust in te gaan, maar in de tweede minuut van de blessuretijd iets wat de wedstrijd volledig overhoop zal gooien. Niels vliegt onder een Eibergse hoekschop door en in de daaropvolgende scrimmage komt de bal op de doellijn hard tegen Wouters arm aan, waarna de arbiter besluit hem met rood eraf te sturen en een penalty toe te kennen. De regels zijn vrij duidelijk hierin, ik heb het u eerder uitgelegd. Bij bewust hands, zoals de bal uit de goal slaan, mag de scheids een penalty en rood geven, maar bij onbewust hands wordt die straf als ‘triple punishment’ – penalty, rood, schorsing – te zwaar geacht en volstaat een penalty en geel. Als we later de beelden erop naslaan valt te zien dat de bal van een meter of twee heel hard tegen Wouter wordt geschoten. In hoeverre je dan nog kunt spreken van ‘bewust hands’ laat ik aan u. De penalty wordt benut en zo is het toch nog 2-1 met rust.

En dus wacht men een zware klus; een hele helft met tien man. Maar de blauwwitten hebben vorige week in Markelo al laten zien het de tegenstander ook dan super lastig te kunnen maken. Dat lukt ook nu weer, Eibergen komt er niet doorheen en Rietmolen krijgt zelfs nog een kans via Twan Tenhagen uit een hoekschop. Niels te Lintelo pakt vervolgens geel na een harde charge, het blijkt de opmaat voor een vervelend restant van de wedstrijd. Het wordt grimmiger. De lont schiet helemaal in het kruitvat als na een Rietmolense blessurebehandeling de bal teruggegooid zou moeten worden naar de balbezit hebbende partij, zoals algemeen gebruikelijk in het voetbal. Eerst doet Eibergen dat ook, maar de inworp moet over en bij de tweede poging besluit Sverre Boonk om vol voor de bal te sprinten en hem te onderscheppen. Zúlk onsportief gedrag wordt in Rietmolen niet geapprecieerd en hij krijgt dan ook te maken met een hakbijl genaamd Rick ter Braak, die hem even fijntjes van achter neerhaalt. Geel voor de hakbijl, toon voor de slotfase gezet. Als niet veel later Niels te Lintelo zijn tweede geel pakt en óók moet vertrekken, moeten de blauwwitten het met negen man nog een dikke twintig minuten uithouden waarvan zeker dertien gelden als blessuretijd, zoals de arbiter ruim op tijd aangeeft. In de achtste minuut daarvan gaat het dan alsnog mis. Waar de hoge ballen telkens makkelijk door Niels konden worden geplukt, valt-ie nu een keer goed voor Roerdinks been: 2-2. Wát zonde voor de Rietmolense vechtmachine die wederom alles heeft gegeven. Ondertussen ontploft de Eibergse dug-out werkelijk alsof men de Champions League gewonnen heeft. Nou, nou, nou, mag het een onsje minder? Jullie hebben zojuist ternauwernood een puntje gered tegen een negental van een reeds gehavend team van een clubje zo’n vijf keer kleiner, uit een dorpje zo’n tien keer kleiner. Knap hoor. Wat meer bescheidenheid zou op zijn plaats zijn. Wat in ieder geval wél duidelijk is geworden vanmiddag, is dat Eibergen met dit ploegje en deze spelopvatting niets te zoeken heeft in de derde klasse. Dus volgend jaar lekker weer vierde klasse, boys! Lekker weer naar Rietmolen. Gezellig.

Volgende week met coronapas op zak naar de buren van Eibergen, Sprekken. Sprek oe dan!