Verzwakt Rietmolen maatje te klein voor VIOS Beltrum

Onder leiding van oud-Rietmolentrainer Kevin Vos laat VIOS zien recht te hebben op een plek in de nacompetitie om promotie naar de derde klasse. De 4-0 eindstand staat al voor rust op het bord waarbij Jurgen Wiegerinck en Ian Groot Zevert de doelpunten evenredig verdelen. Bij Rietmolen kunnen alle pijlen nu op Hoeve thuis komend weekend, een cruciaal duel in de strijd om handhaving.

Enkele dagen na de midweekse deceptie bij VV Buurse moet het Rietmolense vizier weer vooruit, te beginnen vandaag bij VIOS in Beltrum. Wanneer de blauwwitten sportpark De Sonders vanuit oostelijke richting naderen ziet men dat het in Beltrum – en dan kan Kevin Vos zeggen wat ie wil – allang niet meer om voetbal draait. Nee, het eerste wat opdoemt aan de horizon is hét Beltrumse pronkstuk, er is een heel bos voor gesneuveld zo te zien: ‘de survival’. Apenkooien voor volwassenen. Eén van de eigenaardigste vormen van tijdverdrijf die er is. Een beetje rennen om vervolgens over een boomstam te klauteren, nou, nou. En waarom heet het eigenlijk ‘survival’? Neem de uitslagenlijsten van de laatste pak ‘m beet vijf jaar erbij en je komt op het verbazingwekkende aantal van nul dodelijke slachtoffers. Nul! Iedereen ‘survivet’ áltijd! Doe het dan niet, hou ermee op met die onzin. Óf, de andere optie, maak het spannender. Iets met vuur, laat wat hongerige leeuwen los, gifslangen, speerwerpers langs het parcours, ik geef maar een schot voor de boeg. Doe iets.

De vierde klasse B is voor Rietmolen daarentegen wél een echte overlevingstocht geworden. Waar het afgelopen donderdag serieus afstand had kunnen nemen van de onderste twee directe degradatieplaatsen, betekende de 2-0 nederlaag dat het in punten gelijk blijft staan met nummer laatst Hoeve en is directe degradatie ineens weer een heel reëel doemscenario. Vier potjes, nog twaalf punten te verdienen, gas erop! Maar het zware programma begint ook in Rietmolen zijn tol te eisen. Vijf geblesseerden bezetten de ziekenboeg, de Vrielinkjes zijn een weekendje weg omdat het kan en dus begrijpt u dat de personele problemen vandaag groot zijn voor trainer André Oosten, die zelf ook niet ongeschonden uit de strijd in Buurse is gekomen. Hij is geschorst na een akkefietje met de scheidsrechter en zal de wedstrijd vandaag vanaf de tribune moeten bekijken, alwaar hij weinig Rietmolens volk aantreft. Daar waar dat afgelopen donderdag in Buurse nog in overtal was, is de steun van het thuisfront vandaag karig te noemen. Men zal weinig vertrouwen hebben in een goede afloop, terwijl blauwwit ook nu alle steun kan gebruiken. Oók bij VIOS uit.

Een VIOS waar de kaarten er anders bij liggen; men is goed op weg om de nacompetitie om promotie te bereiken, iets wat Kevin dolgraag zou willen bewerkstelligen als laatste kunstje voor zijn ‘tijdelijke’ stop als hoofdtrainer. Hij kan dat doen met een ruime selectie, hoewel het wegvallen van centrale verdediger Boet Leemreize wel een serieuze aderlating is, maar waar een bankzitter eigenlijk toch het meeste opzien baart. We ontwaren daar namelijk Lars Kroeze, enkele seizoenen geleden nog vaste doelman van het Beltrumse vlaggenschip, maar die zichzelf inmiddels via het derde elftal heeft omgeturnd naar vleugelaanvaller. Dat zien we Jeroen ‘Haggie’ Hartgerink nog niet zo snel doen. Kevin stuurt zijn mannen volgens het beproefde concept ‘4-3-3 met de punt naar voren’ de wei in, met een diepe tien in de persoon van Freek Helmers, zoneverdediging, en veel ge-ren en gevlieg op het middenveld. VIOS staat, zoals u als vaste lezer weet, voor ‘Voorwaarts Is Ons Streven’ en dat lukt ook vandaag weer aardig, hoewel het daar in de openingsfase nog niet echt naar uit ziet. VIOS zakt wat in en laat Rietmolen de opbouw. Maar ook dat is schijn, een beetje uit de tent lokken om vervolgens met veel snelheid en dynamiek eruit te komen. Toch is de openingstreffer geen onhoudbaar uitgespeelde aanval, maar een te doorzichtige terugspeelbal van invalback Mees Geerdink, waar lepe spits Jurgen Wiegerinck gewillig van profiteert. De 2-0 valt na een halfuur als Ian Groot Zevert doel treft nadat Wiegerinck hem vrij speelt. Amper twee minuten later is het wederom Groot Zevert die doeltreffend uithaalt, dit keer met een prachtig schot waarbij de Rietmolenaren verzuimen met druk op de bal te verdedigen. Tja, dan krijg je ze vanzelf om de oren. Toch is Rietmolen niet helemaal kansloos, Sander te Rietmole duikt twee keer gevaarlijk op in de Beltrumse zestien maar profiteert niet. Vlak voor rust krijgt Groot Zevert weer een identieke schietkans, waar Haggie nu zijn handen tegen krijgt, maar in de rebound verschalkt wordt door opnieuw Wiegerinck. 4-0 bij rust en dan kijk je toch even met een schuin oog naar de andere velden, want ook het doelsaldo kan nog meespelen. Hoeve 2-0 achter, prima.

Na rust van hetzelfde laken een pak; een veel sterker VIOS dat de kansen aaneenrijgt, maar Rietmolen dat ook beter voor de dag komt dan voor de pauze. Tweede-elftalspelers Thijs Eppink en Rick Lansink, de enige veldspelers op de Rietmolense bank, vervangen Harm Vogt en Mees Geerdink en vallen verdienstelijk in. Ondertussen is Haggie een lekker potje aan het keepen: cornertje plukken, kopballetje van Wiegerinck, katachtige reflexen op een dubbel Beltrums schot, balletje van Helmers op de lat, allemaal geen enkel probleem. Geweldig schot trouwens, die laatste. Nee, Rietmolen maakt geen aanspraak op een resultaat vandaag, hoe hard men ook werkt. Toch zit een doelpuntje er wellicht nog in als Karsten vanaf rand zestien vuurt, maar zijn harde schot naast ziet gaan. Het blijft zodoende bij 4-0.

En dan gaan de ogen meteen weer naar de andere velden. Hoeve verliest, Buurse verliest, Hector wint het rechtstreekse duel met Diepenheim en wisselt van plek in de veilige zone. Hoeve en Rietmolen blijven onderaan, Buurse twee punten erboven, Diepenheim daar weer vier punten boven. Nog drie wedstrijden. Helemaal veilig spelen is bij drie keer winst  in theorie nog mogelijk, maar reëel is het niet. Nacompetitie moet nu het doel zijn. Daarvoor is komende zondag thuis tegen Hoeve Vooruit winst cruciaal. Kom op Rietmolen, alles voor de survival!

Sportieve groet en tot dan,
Jean le Tieb