Rietmolen grijpt op bezoek bij Sportclub Overdinkel weer naast de punten

Het is het verhaal van de laatste weken voor Rietmolen. Wél de complimenten, niet de punten. Opnieuw doet de ploeg leuk mee in een duel tegen een zelfverklaarde titelkandidaat, maar verzuimt opnieuw zichzelf te belonen. In een open eerste helft met veel kansen over en weer zijn de blauwwitten een paar keer dicht bij de openingstreffer. Toch is het Overdinkel dat een van zijn kansen wel benut en op voorsprong komt. In de tweede helft kan Rietmolen, ondanks een slotoffensief, geen potten meer breken. In de slotfase zet Overdinkel uit een vrije trap de 2-0 eindstand op het bord.

Trainer Kevin Vos had het vorig seizoen vaak over ‘een lange reis’ als hij de weg naar het kampioenschap trachtte te duiden. Daar is dit seizoen in figuurlijke zin geen sprake van, maar wel in letterlijke zin. Want vandaag reizen we van de Schipbeek via de brug over de Dinkel naar Overdinkel. De plaatselijke sportclub aldaar is de verst gelegen tegenstander dit jaar en tevens de onbekendste. Vos schaalt de ploeg hoog in, en ook zelf is men vrij overtuigd en meldt dat het om de prijzen mee wil doen. Daar leek het in het begin niet op, want de eerste drie duels gingen verloren. Maar sindsdien gaat het crescendo met de roodzwarten die liefst dertien punten uit de laatste vijf duels pakten. Hoe anders hangt de vlag erbij in Rietmolen; daar is het eerder omgekeerd. Een goede competitiestart kan geen vervolg worden gegeven en de laatste weken worden de puntjes maar moeizaam gesprokkeld, en dat terwijl het vertoonde spel niet eens zo verkeerd is. Vaak is men voetballend de betere van de tegenstander, maar tot scoren komt men maar moeilijk. Tot overmaat van ramp is spits Rick ter Braak vandaag niet inzetbaar door een teruggekeerde schouderkwetsuur. Het valt niet uit te sluiten dat zijn recentelijke carrièreswitch van bouwvakker naar ambtenaar er iets mee te maken heeft; ambtenaren zijn nou eenmaal net iets kleinzeriger. Het levert flankflitser Robbin Dieperink weer eens een basisplaats op en Sander te Rietmole schuift door naar de punt.

Mistroostige omstandigheden vanmiddag in Overdinkel; het is koud, kil en grijs. Toch ligt de natuurgrasmat er voor de tijd van het jaar prima bij en als de wedstrijd in gang wordt gebracht laten beide teams zien er een frisse, aanvallende spelstijl op na te houden. Het leidt ook al meteen tot kansen, de beste voor de roodzwarten. Eerst is het de Overdinkelse spits die doelman Jeroen Hartgerink probeert te verschalken met een wippertje, maar buiten het uitschuifbeen van Koen Waanders en de doelpaal rekent. Even later kan een vrije kopkans uit een corner door Jeroen nog net over de lat worden getikt. Nadat nog een verdwaalde schietkans over het vangnet verdwijnt is het even gedaan met de Overdinkelse aanvalsdrang en is het de beurt aan Rietmolen. Een goede fase van een kwartier volgt, ingeleid door een half dozijn corners, waarin de blauwwitten dicht bij de openingstreffer komen. Uit een van die corners kan Robbin snoeihard volleren. Een weergaloos doelpunt ligt voor hem in het verschiet, ware het niet dat het schot afketst op een Overdinkelse sta-in-de-weg. Ook Dennis Vrielink doet een poging, maar vuurt over. Daarna de grootste kans voor blauwwit als Sander te Rietmole door Niels te Lintelo richting de doelman wordt gestuurd. Hij kan broerlief Wouter op rechts de kans gunnen, verkiest echter zelf te schieten maar wacht daar te lang mee. Via een Overdinkels been gaat de bal over. Uit de aanval die erop volgt krijgt Rietmolen het deksel op de neus als Overdinkel de 1-0 ruststand aantekent via de razendsnelle nr. 14 Verbeek. Zijn behendigheid is de Rietmolense verdedigers te machtig.

In de tweede helft gaan beide teams verder met waar ze gebleven waren: kansen creëren. Al snel is er een schietkans voor Niels te Lintelo en aan de andere kant is een fout van aanvoerder Twan Tenhagen aanleiding tot een gevaarlijk moment van de roodzwarten. Maar daar blijft het dan een hele poos bij. Met name Overdinkel lijkt het iets voorzichtiger te willen aanpakken en focust zich op het consolideren van de voorsprong. Aan Rietmolen de taak om iets te forceren maar het loopt zich telkens stuk op de compacte defensieve linie. Voor Vos reden verse krachten te brengen in de persoon van Daan Schuurmans en Joren Vrielink. Respectievelijk Wouter te Rietmole en Dennis Vrielink ruimen het veld. Back Frank Geerdink wordt voorwaarts gedirigeerd om wat meer fysieke stootkracht in de schaal te leggen en even later voegt ook centrale verdediger Koen ‘Virgil’ Waanders zich bij de voorste linie. De offensieve inspanningen leveren welgeteld één grote kans op. Wederom is het Sander te Rietmole die een poging mag wagen na een voorzet van Karsten ter Braak, maar zijn inzet gaat naast. Verder zijn het slechts wat hoekschoppen die nog voor gevaar zorgen, maar veel heeft het niet om het lijf. In de slotminuten weet Overdinkel nog een paar keer door te stoten naar doelman Jeroen door de geboden ruimte in de Rietmolense defensie. Het is echter een vrije trap die het vonnis velt. Middenvelder Hassing krult de bal vakkundig over de verticaal gehandicapte muur en ziet hem buiten het bereik van Jeroen in de linker bovenhoek verdwijnen. Het betekent de 2-0 en de zege voor Sportclub Overdinkel.

Maar is dit Overdinkel nou een kampioenskandidaat? We kunnen het ons niet voorstellen. Maar wie dan wel? Meer en meer wordt duidelijk dat er heel veel ploegen lang mee gaan doen om de prijzen. Iedereen wint van iedereen en er is geen uitgesproken favoriet. Helaas voor Rietmolen moet het in plaats van naar boven, vooral naar beneden kijken, want de degradatiestreep komt zo onderhand wel heel erg dicht bij. Om daar ver bij uit de buurt te blijven móeten de laatste twee potjes voor de winterstop gewonnen worden tegen ploegen die zich ook in de kelder van de vierde klasse bevinden. Over twee weken uit naar vv Erix in Lievelde en daarna wacht Rekken. Maar eerst een weekje vrijaf.

Sportieve groet en tot over twee weken!

Jean le Tieb