Derby tegen grote buur Neede eindigt zoals gebruikelijk in zege voor Rietmolen

In een niet al te beste, maar wel spannende derby trekt Rietmolen wederom aan het langste eind. Twee assists van Frank Geerdink, een vrije trap en een inworp, stellen Sander te Rietmole en Twan Tenhagen in staat te scoren. Voor de Needenaren blijft het bij een tussentijdse gelijkmaker en dus keren ze puntloos huiswaarts, bij de rotonde rechtsaf.  

Tweede speelronde van het seizoen ’23-’24 en meteen een kraker op de rol: Rietmolen-Neede. Tenminste, als de Needenaren het Rietmolense sportpark kunnen vinden. Voorafgaand aan de wedstrijd verschenen namelijk – buiten het gebruikelijke ‘missie promotie’ gelul – wat hatelijke berichtjes op Facebook waarin men voorhield de weg naar VV Rietmolen niet te kunnen vinden. Niet zo gek ook. Neede is al jaren de weg kwijt. Want hoe kan het dat een club met, wat is het, drie, vier keer zoveel leden als Rietmolen al een klein decennium in de onderste regionen van het amateurvoetbal bivakkeert? Zo was daar afgelopen seizoen weer eens een kansloze degradatie uit de vierde klasse, een lot wat Rietmolen overigens een seizoen eerder al ten deel viel. Geboren en getogen Needenaar Kevin Vos is aangesteld om zijn club weer op koers te krijgen en de successen terug te brengen. Iets wat hem bij Rietmolen zes jaar geleden aardig lukte.

Ook bij de thuisploeg een nieuwe trainer in de persoon van Bert van Losser, die u onder andere kunt kennen als presentator van het voetbalpraatprogramma ‘De Oosttribune’ op RTV Oost, waar hij iedere maandagavond de Oost-Nederlandse voetbalaangelegenheden bespreekt met vriendelijke oom Jan van Staa en wijsneus Tijmen van Wissing, die geen kans onbenut laat wat cynische opmerkinkjes over de vijfde klasse te maken. Verzoek aan Bert om die gozer wat harder aan te pakken of eens uit te nodigen alhier op Sportpark De Wieken. Dan kan-ie zien hoe het er werkelijk aan toe gaat. Werk dus voor Van Losser, die gek genoeg niet van Losser komt, maar van Enter. Enter.

Naast Van Losser zien we als nieuwe teamleider Anton Vos, geen familie van, en ook de spelersgroep is aan een opfrisbeurt onderhevig geweest. Thijmen Grootholt heeft de definitieve overstap vanuit de O19 gemaakt, Collin ter Braack is na een paar seizoenen derde elftal terug van weggeweest, en ook terug van lang, lang weggeweest zijn Dylen Tijdhof en Mitch Bomers. Beiden sinds de E-jeugd spelend voor FC Eibergen, maar beiden niet bestand tegen de lokroep van hun geboortegrond. Bij Rietmolen treft Mitch zijn oudere broer Justin, die al een poosje meedraait in de selectie-elftallen. Als laatste toevoeging schaarde Martijn Leferink zich bij de groep, een ervaren kracht van TVO uit Beckum. Leferink toonde zich tijdens de voorbereiding echter al op krukken door een ontstoken voet vanwege het inlopen van zijn trouwschoenen en is momenteel op huwelijksreis. Mocht u nog twijfelen om al dan niet te trouwen, doe het niet. U ziet, u loopt risico op spontaan ontstoken ledematen en het missen van Rietmolen-Neede. Dat wil toch niemand?

In ieder geval niet de paar honderd bezoekers die vandaag wél de weg naar Sportpark De Wieken hebben gevonden, het zijn er al meer dan alle bezoekers van vorig seizoen bij elkaar opgeteld. Na een leuk rokerig sfeeractietje van de O19-jegd, zien zij onder heerlijk zomerse omstandigheden een openingsfase waarin Rietmolen een defensieve houding aanneemt en achterover leunt. Niet verrassend; Van Losser zal de ranglijst van afgelopen seizoen hebben bekeken en zijn geschrokken van 42 tegendoelpunten in 22 duels, bijna twee per wedstrijd. Eerst maar eens zorgen dat het achterin goed staat en weinig weggegeven wordt, zo zal de gedachte zijn. En zo gebeurt het ook; Rietmolen houdt het goed dicht en Neede legt te weinig voetballend vermogen aan de dag om iets te kunnen creëren. Zo ontvouwt zich een weinig aantrekkelijk schouwspel met veel overtredingen. Toch is er een moment, één moment van onachtzaamheid van linksback en aanvoerder Twan Tenhagen, die op het middenveld knullig balverlies lijdt en zo rechter spits Leppink in staat stelt tot een rush over de vrijgekomen flank, maar voor buitenspel wordt afgevlagd, tot groot ongenoegen en protest van alles wat Neede een warm hart toedraagt. Buitenspel of niet, het had voor de wedstrijd niets uitgemaakt, want nog tijdens het fluitsignaal stuit Leppink op de uitstekend reddende Niels Bouwman, die vooralsnog ervaren kracht Jeroen Hartgerink buiten de basis houdt.

In de rust brengt Van Losser, die vorig seizoen met Reünie kampioen van de vierde klasse werd, Dennis Vrielink voor Rick ter Braak en Jorrick de Lange voor Justin Bomers, in een poging tot wat meer aanvallende stootkracht. Dat lukt slechts ten dele, het spelbeeld blijft vooral rommelig. Maar toch weet Rietmolen te scoren. Het is een lange, indraaiende vrije trap van Frank Geerdink die door de kleinste man in een kluwen spelers, Sander te Rietmole, over de twijfelende doelman Dieperink wordt gekopt: 1-0! Enkele minuten na de goal, na een uur spelen, worden Wouter te Rietmole en Bas Essink vervangen door Collin ter Braack en Thijmen Grootholt, die van een koude kermis thuiskomt als hij amper tien seconden op de rechtsbackpositie heeft postgevat, wanneer hij Tobias Klein Bruinink langs hem heen ziet glippen, die knap de gelijkmaker aantekent: 1-1. In de slotfase blijft het rommelig en bij vlagen stevig, geel is er voor Frank en Collin, maar is het vooral erg spannend. Komt er nog een winnaar? De gevaarlijkste momenten zijn voor Neede, maar het gebrek aan een echte afmaker laat zich voelen. En dus heeft Rietmolen aan een moment genoeg. En dat moment komt in de 87e minuut wanneer Frank ‘de katapult’ Geerdink mag aanleggen voor een inworp. Dat-ie ver komt, mag voor Neede geen verrassing zijn. We herinneren ons de 2-2 van toen nog broekie Jorrick de Lange in de derby van 2019 en de 0-2 van Koen Waanders twee jaar later in Neede. En vorige week bij DEO was het op deze wijze ook al twee keer raak. Deze keer is het de eer aan aanvoerder Twan Tenhagen die de 2-1 binnen loopt en zo het thuispubliek in extase brengt, winst voor Rietmolen!

En dus winnen de blauwwitten uit zeven competitietreffens met Neede voor de vijfde maal. Rietmolen verloor alleen de allereerste keer uit, toen met een zekere Kevin Vos als trainer.

Sportieve groet en tot de volgende keer,
Jean le Tieb