Alsof het normaal is, Rietmolen wint wéér van Neede

In deze rasechte derby tussen Rietmolen en Neede maakt de spanning goed voetbal onmogelijk en zo ontstaat een duel dat ‘op momenten’ beslist wordt. Wouter te Rietmole profiteert van een enorme miskleun van Neede-keeper Kas Dieperink, waarna het niet lang duurt voordat Neede via een kopbal uit een vrije trap de stand gelijk trekt. Job Vogt wordt namens Rietmolen de matchwinner door in de 89e minuut de winnende 2-1 binnen te vegen. Zo wint Rietmolen twee keer in een seizoen van zijn grote buurman, een unicum!

Ja een echte derby is het. Rietmolen tegen Neede. David tegen Goliath. Sinds 2017 op de kalender en sindsdien zonder uitzondering een speciaal duel. Vandaag zorgen de goedgemutste jeugdspelers van JO17 voor een sfeervolle omlijsting van de spelersopkomst door enkele blauwe rookgordijnen op te trekken. Het mooie Rietmolense smurfenspandoek is helaas zoek, maar dat mag de pret niet drukken. Neede Noord schittert weer eens door afwezigheid; Neede 1 zal ook zonder support dat varkentje wel even wassen, zo zal de redenatie zijn. Een blik op de ranglijst doet dat ook vermoeden, maar dan vergeet men even het Needse ‘track record’ tegen de blauwwitten: vijf keer in competitieverband elkaar getroffen, driemaal winst Rietmolen, eenmaal gelijk en eenmaal winst Neede. Ik zou ze toch maar even komen aanmoedigen, want dit voorspelt niet veel goeds voor ‘de Vlearmuze’. Eerder dit seizoen in de tweede speelronde was het ook al Rietmolen dat aan het langste eind trok. In Neede werd het 2-1 voor de blauwwitten, mede door een wereldgoal van Yordi Rupert, die inmiddels van het strijdtoneel verdwenen is. Na die zege duurde het lang, heel lang voordat Rietmolen weer een driepunter kon bijschrijven. Wat heet, dat was namelijk pas vorige week, toen Rietmolen bij Rood Zwart voor het eerst dit seizoen de nul hield en door een treffer van Karsten ter Braak een knappe zege boekte. Minstens net zo knap was het gelijke spel van Neede terzelfder tijd bij koploper Markelo, waarbij het zelfs nog even mocht dromen van een stunt, totdat het diep in blessuretijd het deksel op de neus kreeg. Waar hebben we dat eerder gehoord? De strijd verliep echter niet zonder slag of stoot, de scheidsrechter van dienst had liefst tien gele kaarten nodig om de Needenaren in bedwang te houden, waarbij zowel Tim Kurz als Tobias Klein Bruinink tegen twee stuks aanliepen en aldus vandaag geschorst zijn. Ook bij Rietmolen een schorsing; recidivist Wesley Meulenkamp incasseerde vorige week zijn zevende gele prent, mag vandaag voor de vierde maal deze competitie op het strafbankje, en is daarmee naar wij vermoeden op recordjacht, als het er al geen is.

Als de blauwe rook in de al net zo blauwe hemel is opgelost gaat de wedstrijd onder het oog van een paar honderd toeschouwers van start. Tenminste, het is maar te hopen dat die rook ook daadwerkelijk is opgelost, anders zou men al meteen een levensgrote Rietmolense kans missen uit een inworp van wie anders dan Frank Geerdink, wiens zwieper nog net tot hoekschop verwerkt kan worden. Die had er al zomaar in kunnen vliegen. Het zal een van de weinige grote kansen van de eerst helft blijken te zijn, want verder gebeurt er weinig voor beide goals. Is het de warmte? Is het de spanning? Het oogt wat gezapig allemaal. Hoewel, na een halfuur spelen dan toch nog een beste mogelijkheid voor Harm Vogt die na een diepe bal van Joren Vrielink zijn directe tegenstander er vierkant uitloopt, maar zijn inzet gestopt ziet worden door Neede-goalie Kas Dieperink. Rietmolentrainer André Oosten, die het vandaag heeft aangedurfd in de Needse kleuren zwart-wit langs het veld te verschijnen, probeert vervolgens het duel nieuw leven in te blazen door Justin Bomers te wisselen voor Rick ter Braak, die als spits meteen al een aardige kans krijgt, maar naast volleyt. Neede zet er weinig tegenover, op wat vrije trappen na, waarvan de laatste vlak voor rust nog het meeste gevaar sticht, hoewel de Rietmolense counter daarop minstens zo gevaarlijk is, maar door Niels te Lintelo niet benut wordt. Ruststand aldus 0-0.

Meteen na rust al een Rietmolense domper als Koen Waanders met een liesblessure het veld moet verlaten en wordt vervangen door Dennis Vrielink, dit seizoen vooral in het tweede actief maar voor dit soort potjes nog graag komt opdraven en dat mag hij vanuit de spitspositie doen; Rick verkast naar rechts centraal naast Joren Vrielink, die al de hele wedstrijd met fijne passes aan het strooien is. Op een goed moment vertrekt er weer zo’n bal van zijn voet, maar behalve fijn toch vooral een afzwaaier blijkt te zijn en op weg is een eenvoudige vangbal voor Dieperink te worden. Althans dat dácht men, want hij verkijkt zich er volledig op, voelt de bal door z’n benen glippen en ziet nog net hoe Wouter te Rietmole er als een duveltje uit een doosje bij is om dit cadeautje uit te pakken en het feestje te gaan vieren met zijn JO17-boys: 1-0 Rietmolen! Toch kan de thuisploeg er niet lang van genieten; nog geen tien minuten later wordt een vrije bal puik binnen gekopt door Mathijs Warnar, in het uitduel ook al Needs doelpuntenmaker. Nog in dezelfde minuut lijkt Rietmolen echter alweer op voorsprong te komen als Dennis op aangeven van Wouter hard uithaalt, maar Dieperink is dit keer wel op zijn post en tikt de bal knap over het doel. Even later ook een schot van Sander te Rietmole, dat opnieuw gepakt wordt door de Needse sluitpost. Dat is het dan ook wel zo’n beetje met de kansen; de laatste fase kenmerkt zich vooral doordat beide ploegen elkaar in evenwicht houden, hoewel Neede toch iets meer de controle lijkt te hebben, zonder overigens enig gevaar te kunnen stichten. Ook de vooral toch zeer jeugdige Needse invallers kunnen het tij niet keren en de spelers liggen alsmaar meer op de grond; zo’n derby blijkt eens te meer een ware uitputtingsslag te zijn. Gebeurt er dan helemaal niks meer? Nou, zeker wel! Een slotfase in Rietmolen staat altijd garant voor doelpunten zoals u weet, maar nu valt-ie eindelijk eens aan de goede kant. Harm Vogt bedient broertje Job ‘Soppie Berend’ die met z’n chocoladebeen een schotje produceert waar Dieperink geen chocola van weet te maken en de 2-1 achter zich in het net ziet verdwijnen. Feest!

Het betekent opnieuw de winst voor Rietmolen en de tweede zege op Neede in een seizoen, wat op zichzelf al een primeur is. Daarbij verlaat het ook de directe degradatiezone door van plek te wisselen met Buurse, daar waar aanstaande donderdagavond een cruciaal duel wacht in de strijd om handhaving. Donderdagavond 12 mei om 19:30u in Buurse.

Sportieve groet en tot dan,
Jean le Tieb

Zie hier het bijbehorende krantenartikel in de Tubantia