Derby Rietmolen-Neede: heerlijk voetbalgevecht zonder winnaar

Een fijne pot voetbal vanmiddag in Rietmolen. Tegen de hoger ingeschatte buurman SP Neede kijkt Rietmolen binnen een kwartier alweer tegen een 0-2 achterstand aan. ‘Wordt het wéér een oorwassing?’, vraagt iedereen zich af. Nou nee, Rietmolen knokt zich terug in de wedstrijd, komt voor rust via een penalty op 1-2 en krijgt na rust zelfs de betere kansen. Uiteindelijk is het O19-junior Jorrick de Lange die met zijn eerste competitietreffer voor de hoofdmacht de 2-2 op het bord zet. Met nog een halfuur te spelen ontvouwt zich vervolgens een retespannend gevecht waarin echter niet meer gescoord wordt. Een dijk van een remise, én een met perspectief.

Wat een pot vanmiddag, mensen! In een vierde klasse met veel wedstrijden die voor ‘derby’ worden versleten, is voor Rietmolen de wedstrijd thuis tegen Neede toch wel de mooiste. Supportersvereniging Hup Blauw, vandaag vertegenwoordigd door louter eerste-elftalspelers zelf, komt scherp uit de hoek met de tekst ‘Kijk eens, wie hebben we daar? 3 seizoenen speelden jullie niks klaar. Na jaren prutsen in 5B, doen jullie nu weer met de échte kearls mee’. Zo’n tekst mag natuurlijk een beetje prikkelen en dat is wel gelukt. Bij de tegenstander is de publieke bijval miniem te noemen. Wat heet; daar waar het bij de vorige editie nog het hele sportpark in zwart-wit hulde, schittert supportersclub Neede Noord vandaag door afwezigheid. Ze liggen waarschijnlijk met een knoop in de maag op de bank, nog niet bekomen van de schrik dat nota bene een Rietmolense prins een heel jaar de scepter zal zwaaien over het Vlearmoesdorp.

Na vorige week wederom een fikse nederlaag te hebben geleden, BSC Unisson won met 0-4, wordt het wel eens tijd voor een Rietmolense opsteker. Gelukkig heeft de KNVB deze week toegegeven dat de rode kaart voor Joren Vrielink onterecht was vanwege, inderdaad, triple punishment-overkill. Ik verwijs u graag naar het verslag van vorige week voor de ins en outs van die kwestie. Joren dus gewoon in de basis, evenals diens grote broer Dennis, die na lang blessureleed vandaag zijn eerste competitieminuten maakt.

Geplaatst door VV Rietmolen op Vrijdag 15 november 2019

Coach Frank Bruins zet het team compact neer met als voornaamste doel geen doelpunten tegen te krijgen. Dat doel kan na twee minuten al bij het oud vuil na een haast identieke situatie aan vorige week. Wederom een vrije trap van de zijkant, wederom een eigen doelpunt van Koen Waanders, die zelf dan al niet meer weet hoe hij het wéér voor mekaar heeft gekregen. Gelukkig doet-ie het nóg een minuutje eerder in de wedstrijd, zodat er ruimschoots tijd is om het recht te breien. Sympathiek. Gelegenheid tot recht breien krijgen de gastheren echter niet, want in het vervolg van de openingsfase zet Neede de druk er vol op. Rietmolen wordt ver teruggedrongen op eigen helft en ziet binnen het kwartier ook al de tweede Needse treffer erin vliegen. Een schot van aanvoerder Jesse Meeringa kan na een redding van doelman Jeroen Hartgerink uit de rebound door die andere Meeringa raak geschoten worden. Het ziet er weer niet best uit, maar als Neede wat uitgeraasd is, kruipen de blauwwitten steeds meer uit hun schulp. Dennis Vrielink werkt, op aangeven van Harm Vogt, een dot van een kans over het doel, alvorens Sander te Rietmole even later gevloerd wordt in de zestien en de bal op de stip ziet gaan. Aanvoerder Twan Tenhagen knalt hem zonder genade tegen de touwen: 1-2! En dan ziet het er ineens weer een stuk zonniger uit. Geen toeval ook, want het heerlijke laagstaande herfstzonnetje zorgt voor dito voetbalomstandigheden. Even later schreeuwt ook Neede om een penalty als Ties ten Barge, bij wie overigens blauwwit bloed door de aderen giert, op de hakken wordt gelopen. Arbiter Roenhorst wil er niet aan. Vlak voor rust moet Harm dan nog met een bovenbeenblessure teleurgesteld het veld verlaten voor Robbin Dieperink.

Geplaatst door VV Rietmolen op Vrijdag 15 november 2019

Na rust zet Rietmolen de stijgende lijn door. Het blijft compact spelen, maar is zeer attent op fouten aan Needse zijde. Al snel volgt Sanders grootste kans van de wedstrijd als hij na Needs gestuntel zo door kan lopen naar de goal, maar de zeeën van tijd hem blijkbaar te veel doen twijfelen. Zijn inzet wordt gepakt. Als hij even later geblesseerd moet afhaken, laat vervanger Jorrick de Lange zien hoe het wél moet. Na eerst al een grote kans net naast te hebben geschoten, kan hij een inworpje van Frank Geerdink zomaar binnen lopen: 2-2! Wát een moment om je eerste competitiegoal voor 1 te maken, Jorrick! Het is bewonderenswaardig hoe Rietmolen zich terug in de wedstrijd heeft geknokt. De spelers laten in deze fase zien ‘echte kearls’ te zijn; zo wordt de spandoektekst toch bewaarheid en maakt Neede kennis met de wetten van de vierde klasse. In een poging zijn mannen aan te sporen, fulmineert Neede-trainer Krabbenborg er tevergeefs op los. De zwartwitten zijn meer en meer tegen zichzelf aan het voetballen. Toch is het hoogtepunt van het laatste halfuur van Needse makelij. Linksback Gijs Radstake haalt van zo’n dertig meter snoeihard uit en ziet de bal al in de kruising vliegen, maar niet als het aan Jeroen ligt, die volledig gestrekt moet om de bal nog tegen de lat te tikken, geweldig! Met nog een kleine tien minuten op de klok plots consternatie langs de kant. Een lomp harde weg-is-weg-bal van Noordijkse verdediger in Rietmolendienst Frank Geerdink raakt een toeschouwer vol op het hoofd, die vervolgens tegen de vlakte gaat en even zijn tramontane kwijt is. “Je kunt een jongen wel uit Noordijk halen, maar Noordijk niet uit een jongen”, aldus Wesley Meulenkamp, en zo is het maar net. De getroffene blijkt de helft van het illustere Needse duo Rook & Worst. Over de vraag of het nu Rook of Worst was bij wie het licht uit ging, tasten we nog in het duister. Naar verluidt gaat het gelukkig weer goed met het slachtoffer. In de slotfase meer spanning dan goed spel en er wordt aldus niet meer gescoord.

Geplaatst door VV Rietmolen op Vrijdag 15 november 2019

Geplaatst door VV Rietmolen op Vrijdag 15 november 2019

Een zeer knap punt voor Rietmolen in deze heerlijke derby. Daar kunnen we mee vooruit! Te beginnen aanstaande donderdag al, in een bekerduel met SV Enter. Thuis, 20:00u.

Sportieve groet en tot dan,
Jean le Tieb