Rietmolen wint ook van rood gekleurd FC ’t Centrum

Rietmolen weet thuis tegen FC ’t Centrum een prima eind aan de eerste seizoenshelft te breien. De eerste helft verloopt gelijk opgaand en wordt er niet gescoord. Er komt verandering in de zaak wanneer de bezoekers kort na elkaar twee spelers moeten missen na rode kaarten. De ruimtes die daardoor ontstaan stellen Guus Nijhuis, met zijn eerste treffer voor het eerste, en Jorrick de Lange in staat 2-0 op het bord te zetten. Als diep in blessuretijd de Centrumse (rode-)kaartenlast extreme vormen aanneemt, voelt de arbiter zich genoodzaakt de wedstrijd te staken. We gaan er desondanks van uit dat de drie punten gewoon in Rietmolen blijven, waardoor we goed de kerst in gaan en al voorzichtig met een schuin oog naar de tweede periode kijken.

In deze laatste wedstrijd voor de winterstop is Rietmolen er alles aan gelegen het jaar 2022 goed af te sluiten. Een jaar dat nog begon in de vierde klasse, zij het op een precaire positie op de ranglijst, maar waaruit het ondanks een korte opleving uiteindelijk toch vrij kansloos degradeerde om vervolgens als enige Gelderse vereniging in een verder volledig Overijsselse 5e klasse A te worden ingedeeld. Ook daarin kwamen de resultaten maar moeizaam, het stond zelfs even helemaal onderaan de ranglijst van dit laagste amateurniveau te koekeloeren. Dat zijn de Rietmolenaren niet gewoon en daar hoort men ook niet thuis. Gelukkig lijkt er de laatste weken sprake van een daadwerkelijke ommekeer, ingezet met het 1-1 gelijkspel tegen koploper Bentelo waarna de twee volgende wedstrijden gewonnen werden.

Tegenstander van vandaag FC ‘t Centrum bewandelt dit seizoen de omgekeerde weg. Na een sterk begin van het seizoen, leek het mee te gaan doen om de bovenste plaatsen, maar is inmiddels tot in de subtop afgedaald, waarin overigens de gestaakte wedstrijd tegen titelkandidaat Hengelo nog niet is meegenomen. Een niet al te brede selectie lijkt aan de neergang ten grondslag te liggen. Zo moet men ook vandaag weer beroep doen op de zaterdagtak van de vereniging, waarvan men een stuk of wat spelers in bruikleen heeft gekregen. Bij Rietmolen toch ook de nodige personele problemen. Joren Vrielink, die helemaal zijn draai weer heeft gevonden centraal achterin, is afwezig, net als Justin Bomers en Robbin Dieperink. Mees Geerdink dus weer eens in de basis en op de bank zien we naast Job Vogt en reservedoelman Thom Lansink tweede-elftalspeler Guus Nijhuis en JO19-speler Desley Nienhuis, die mag hopen op zijn eerste minuten in Rietmolen 1. De laatste ontmoeting hier met FC ’t Centrum was in de voorbereiding op vorig seizoen toen in het eerste bekerduel, dat tevens als eerste officiële duel in elf maanden gold door de langste aller coronastops, Jorrick de Lange als matchwinner uit de bus kwam door de winnende 2-1 binnen te schieten.

In de openingsfase van het duel al meteen een goede kans uit een volley voor Wouter te Rietmole, snel gevolgd door een schietkans vanaf rand 16 voor de bezoekers. Na een halfuur gelijk opgaande strijd is er tegenspoed voor Rietmolen als topscorer Sander te Rietmole, al niet helemaal fit aan het duel begonnen, zich moet laten vervangen door Job Vogt. Een hele mooie combinatie over de linkerflank, beginnend bij centrale verdediger Frank Geerdink en eindigend in een te hoge voorzet van Wouter te Rietmole, betekent de mooiste Rietmolen-aanval die geen treffer wordt. Ook een ziedend hard schot van Karsten ter Braak op een voorzet van Jorrick vindt geen doel. Een doelpuntloos einde van de eerste helft dus, die verder sportief verliep, maar waarin toch nog drie gele kaarten zijn uitgedeeld aan de bezoekers voor aanmerkingen op de leiding en het wegtrappen van een bal bij een vrije trap.

FC ’t Centrum begint de tweede helft met zijn grootste kans van de wedstrijd door hun ‘Jean’, hoewel als ‘Sean’ geschreven en meer lijkend op Virgil van Dijk dan wie dan ook, die uit een van richting veranderde vrije trap hard de paal raakt. Vervolgens weer Rietmolens malheur als opnieuw een aanvaller, Karsten in dit geval, met een knieblessure eraf moet, Guus voor hem erin. Na een uur mag nummer 11 van ’t Centrum inrukken na een overtreding op Harm Vogt en zijn tweede gele kaart van de middag ziet, waarna nog geen vier minuten later een collega direct rood ziet, er zou wat richting de kant geroepen zijn, en vervolgens het nodige tumult ontstaat waarna het duel een hele poos stilligt. Met temperaturen onder het vriespunt en een inzettende schemer is dat allesbehalve prettig. Als de gemoederen weer enigszins tot bedaren zijn gebracht en het spel weer hervat wordt, is het voor Rietmolen een kwestie van de overgebleven negen man van de tegenstander geduldig uit elkaar te spelen. Dat lukt niet veel later door niemand minder dan Guus Nijhuis, vanmorgen al twee keer trefzeker voor het tweede, met zijn debuutgoal voor het eerste, na een heerlijk Messiaans passje van Wouter te Rietmole. “Ik wil niet met die kneus vergeleken worden”, aldus Wouter, duidelijk nog aangeslagen van de verloren kwartfinale van Oranje. Als de lichtmasten intussen zijn ingeschakeld bepaalt Jorrick de Lange tien minuten later de eindstand als ook hij profiteert van de gevallen gaten en keihard de bal in de korte kruising joekelt: 2-0! Vervolgens verliezen de gasten zich volledig in aanvaringen met de scheidsrechter, in plaats van zich te richten op het voetbalspel met de blauwwitten. De ene na de andere gele en rode kaart valt, er lijkt ook een speler zomaar te zijn weggelopen, want ineens staan er nog maar zeven op het veld. Als dan in de veertiende minuut van de extra tijd nóg een rode kaart valt, vindt iedereen het welletjes en besluit de arbiter het duel officieel te staken. Uiteindelijk tellen we op het wedstrijdformulier acht gele kaarten, waarvan twee tot eenmaal rood leidden, en nog drie directe rode kaarten, waarbij het opmerkelijk is dat slechts een gele kaart voor een overtreding was en de rest voor randzaken, om het even zo samen te vatten.

Zo koud het weer, zo heetgebakerd de gemoederen dus, maar we gaan ervan uit de we de drie punten gewoon mogen bijschrijven en als gedeeld koploper van de tweede periode de winterstop in gaan! 5 februari de hervatting thuis tegen Vosta.

Sportieve groet en tot dan,

Jean le Tieb