Interview met hoofdtrainer Frank Bruins

Op een regenachtige zaterdag tref ik Frank op de hoofdtribune van HSC ’21 alwaar het eerste een bekerduel aan het verliezen is. Frank is als voetballiefhebber vaak langs de regionale velden te vinden. Tijd om eens nader kennis te maken met deze nieuwe trainer van de Rietmolense hoofdmacht. Na het voor HSC teleurstellende duel met een voor Rietmolen even zo teleurstellend scoutingresultaat – bij ons worden andere kwaliteiten gevraagd – tijgen we naar Franks woning, eveneens in Haaksbergen, voor een vraaggesprek.

 

Nou, je naam is bekend, nu de rest nog. Kun je jezelf even voorstellen? Wat is je achtergrond als trainer?

Frank Bruins dus, 50 jaar, getrouwd, twee dochters en een zwarte labrador. Ik woon in Haaksbergen maar ben geboren en getogen in Beckum. Zodoende ook daar m’n eerste stapjes op het voetbalveld gezet. Hoewel ik op mijn 15e al debuteerde in het eerste, was mijn ‘voetbalcarrière’ van korte duur. Sinds mijn 19e gooiden kapotte kruisbanden in mijn linkerknie roet in het eten. Enkele jaren en vele knieoperaties later wel weer gaan ballen maar het trainersvak lonkte al snel. Na zes jaar bij TVO trainer te zijn geweest, ben ik via Hoeve Vooruit, Winterswijkse Boys en Rekken A1 bij SP Neede 2 terecht gekomen, waar ik de kans kreeg mijn TC2-papieren te halen. Uit die tijd ken ik ook de vorige Rietmolentrainers Kevin Vos en Ruud Denekamp. Vervolgens via, toen nog, vierdeklasser Rekken bij eveneens vierdeklasser UD Weerselo terecht gekomen, waar een degradatie, ongeslagen kampioenschap en handhaving drie fantastische jaren betekenden. Ik heb daar een mooie tijd gehad, bij een club met een ongekende sfeer, maar toch besloten om na drie jaar wat anders te zoeken.

Dat werd dus vv Rietmolen. Wat gaf de doorslag om hier te komen trainen?

Via Kevin is het bestuur van Rietmolen met mij in contact gekomen. Van vele kanten hoorde ik goede verhalen, ik had in mijn Weerselo-tijd ook al twee keer tegen Rietmolen geoefend en heb ook de geweldige derby Rietmolen-Neede mogen aanschouwen toen de trainersklus bij Rietmolen nog niet in zicht was. Het enthousiasme gaf de doorslag. Het eerste contact en de omgang verliepen prettig; het is een club met een gezonde ambitie waar 100% prestatie gevraagd wordt, met daarna ruimte voor gezelligheid.

 

Sinds je aanstelling in de winter vorig jaar heb je al een aantal wedstrijden van het eerste bekeken en inmiddels zitten we alweer vuistdiep in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Wat is je indruk van de groep en van de club als geheel?

De groep is erg leergierig en pakt snel nieuwe dingen op met een goede discipline daarin. Ik probeer enkele veranderingen aan te brengen in de speelwijze en je ziet dat wat Kevin en Ruud hebben neergezet, het lerend vermogen van de spelers, het herkennen van situaties, daar erg bij helpt. Dat is heel prettig om te zien. Voetballen met je hoofd, daar gaat het om. De club is erg meewerkend en goed gefaciliteerd en ik vind het daarnaast erg prettig dat ik er een assistent-trainer bij heb.

 

Over dat laatste gesproken. Het bestuur heeft, in de persoon van Richard Klomp, dus weer een assistent-trainer aangesteld voor het eerste elftal. Voor jullie beiden een nieuwe ervaring. Hoe bevalt dat?

Dat is heerlijk om erbij te hebben. Ik betrek Richard bij het proces over de spelprincipes en speelwijze. Ik heb voorafgaand aan het seizoen een avond met hem gezeten om dat door te spreken om het vervolgens met de groep te delen. Dat is nodig om duidelijkheid te scheppen. We hebben sindsdien al veel stappen kunnen zetten. Het extra paar ogen van een assistent-trainer zijn daarin echt een meerwaarde.

 

Je hint er al een paar keer op, jullie trachten er een ander spelsysteem in te slijpen. Waarom?

Het is voor een ploeg erg belangrijk meerdere speelwijzen onder de knie te hebben om het zo tegenstanders moeilijk te maken. Als je telkens hetzelfde doet, is dat makkelijk voor een tegenstander te doorzien. Bovendien leren de spelers zo ook te anticiperen op verschillende speelwijzen van tegenstanders. Ze kunnen dan makkelijker opponenten lezen en daarop inspelen.

 

Hoe staat de eerste selectie ervoor? Zijn er wijzigingen ten opzichte van vorig jaar?

Nee, de groep is eigenlijk hetzelfde gebleven. Harm Vogt en Bas Essink hebben de stap vanuit de O19 gemaakt, dus ik heb een mooie basis om mee te werken. Helaas zijn er enkele spelers die nog steeds kampen met blessures opgelopen aan het eind van vorig seizoen. Dat maakt, in combinatie met vakanties, dat de spoeling in de voorbereiding dun is terwijl het juist in deze periode belangrijk is om je trainingsuren te maken. Dat moeten de jongens zich wel beseffen. Gelukkig heb ik in de persoon van Jorrick de Lange, Teun Lankheet en Job Vogt de beschikking over drie O19-junioren die zodoende alvast kunnen proeven aan het echte werk.

 

De competitie-indeling is in een woord geweldig. Wat zijn je verwachtingen? Hoe zwaar is de klasse?

Ja, het is voor een dorpsclub als Rietmolen natuurlijk een fantastische klasse. Derby’s te over en weinig rotte appels. Ik verwacht dat Twenthe Goor, Reünie en Victoria om de titel gaan strijden, hoewel het bij die laatste compleet onbekend is over welk spelersmateriaal men beschikt. Neede heeft ook stappen gezet, die gaan bij de eerste vijf meedoen. Dus ja, natuurlijk is het een sterke en dus ook zware klasse maar daar deinzen we niet voor terug.

 

Met dat in het achterhoofd, wat gaat de doelstelling voor komend seizoen zijn?

Rietmolen is vorig jaar als zevende geëindigd. Ik heb onder de spelers een inventarisatie gedaan en daaruit kwam hetzelfde, een top 7-notering dus. Dat is het doel. En dat de klasse dan iets zwaarder is, zij zo. Dan wordt de uitdaging maar iets groter. Het motto moet altijd zijn: club op een, team op twee, individu op drie. Dus je moet bereid zijn om wat te laten voor de club en het team en altijd het maximale uit jezelf willen halen. Elke wedstrijd moet je ingaan om te winnen en dan kun je met een goede reeks zomaar meedoen om een periode.

 

En met die klapper komt een einde aan het interview met Frank Bruins. Het eerste elftal vervolgt de voorbereiding aanstaande zondag met een duel in Delden tegen Rood Zwart, aanvang 13:00u. Een week erop gaat het uit naar Hengelo alvorens op 22 september de competitie van start knalt met meteen een derby in en tegen Eibergen.

 

Sportieve groet en tot dan,
Jean le Tieb