Rietmolense dames niet opgewassen tegen Needs selectie-elftal

Toch nog een derby Rietmolen-Neede dit jaar en wel van het eerste dameselftal na hun schitterende kampioenschap en promotie vorig jaar. Helaas kunnen de Rietmolense dames geen potten breken tegen de kampioenskandidaat. Na een 0-2 ruststand loopt Neede uit naar een eenvoudige 0-6 overwinning. Niet getreurd dames, het seizoen is nog lang.

Rietmolen-Neede was bij de heren de afgelopen jaren altijd een wedstrijd op zich. De blauwwitten konden tegen de Vlearmuze immer een tandje bijzetten en de resultaten waren dan ook vaak om over naar huis te schrijven, en deden we dan ook met liefde. Van de zes onderlinge duels werden er liefst vier gewonnen en werd er slechts een keer verloren van de grote buurman. Benieuwd of de dames dat ook tegen de grote buurvrouw op de mat kunnen leggen. Het kampioenschap vorig seizoen betekende promotie naar de vierde klasse en lijfsbehoud is vooreerst het belangrijkste doel. Rietmolen kreeg de verwachte zware start van de competitie. Van UNO’21 werd in de tweede speelronde nog wel ruim met 6-0 gewonnen maar verder niks dan nederlagen. Dat de ene nederlaag de andere niet is, bleek vorige week toen de Rietmolense dames uit bij koploper TVC in Tubbergen 90 minuten lang onder druk stonden maar door een onafgebroken vechtmentaliteit ‘slechts’ twee tegentreffers incasseerden van de kampioenskandidaat. De enige ploeg naar het schijnt waar de tegenstander van vandaag Neede nog wat vrees van heeft, getuige het maar blijven uitstellen van die wedstrijd, wachtend op een goed moment.  Neede zelf dus ook met kampioensaspiraties en dat mag ook wel met zulk spelersmateriaal. Een combi-elftal van speelsters van VR1 en VR2 wordt vandaag naar Rietmolen gestuurd om dit varkentje even te wassen. Belangrijkste afwezige is zonder twijfel Roan Markink, deze harde  ausputzer – er zit Noordijks bloed in dus da’s niet zo gek – is herstellende van een voorstekruisbandruptuur en hoopt op de tweede seizoenshelft. Ook bij Rietmolen blessures, in casu Manon Grootholt en Sabine Asbroek, maar toch beschikt coach Martijn te Woerd met vijf wissels over een ruime bank. En om het spelersarsenaal nog wat uit te breiden heeft Rietmolen ook op de transfermarkt toegeslagen. Van Sportclub Hall Empe is ene Merel Jolink aangetrokken. Ja hoe je daar bij komt is me een raadsel maar het schijnt dat aanvoerder van heren 1 Twan Tenhagen zich als een ware Marc Overmars heeft gemengd in het transferbeleid. Of daar ook dickpics aan te pas zijn gekomen is onduidelijk, maar het valt niet uit te sluiten.

Wanneer de Needse dames het veld betreden valt meteen op dat het hevig in opspraak geraakte Jumbo nog steeds vrolijk de tenues van de speelsters siert. Dan heb je toch ook het morele kompas van een visstick, niewaar? Poetin valt Oekraïne binnen en meteen haalt Schalke 04 sponsor Gazprom van de shirts, F1-team Haas krabt alle Uralkali-stickers van zijn racewagens en Adidas levert geen shirtjes meer aan de Russische nationale ploeg. Maar Neede doet alsof zijn neus bloedt, niks aan de hand. Hallo Jumbo! Waar zijn wij nou helemaal mee bezig? Lollige bouwvakkers in een WK-commercial? Het witwassen van tonnen aan zwart geld? Dat kan toch niet? Hoewel, dat laatste past dan wel weer bij de Needse clubkleuren. We nemen onze woorden terug.

Snel naar de wedstrijd dan maar. Te Woerd verwacht een aanvallend Neede, dus heeft in zijn opstelling de nadruk gelegd op een sterke defensie. Chantal Essink is van het vrijdagavondvoetbal opgehaald om voor Anoek Meijer centraal in de verdediging post te vatten en op rechtsback zien we Erienne Nijhuis, vorig jaar nog vliegensvlugge vleugelspeelster. Merle Lansink op links completeert het kwartet dat de initiële aanvalsgolf weet af te slaan. Toch komt Neede na ongeveer een kwartier op voorsprong, het is Joany Bauhuis die strak laag raak schiet. Daarna een fase waarin Rietmolen tegenhoudt en weinig kansen weggeeft, maar het zelf voorin ook geen vuist kan maken. Spits Iris Hengeveld zit in de tang bij de Needse centralen, maar toch is er een kansje voor Anne ter Braak die met haar goede linker naast schiet. Anne mist vandaag haar vader Jan als vlagger langs de lijn, maar gelukkig is er broertje Luc om de honneurs waar te nemen. Toptransfer Merel moet ondertussen geblesseerd en teleurgesteld afhaken met een voetblessure, Britt Wildenborg komt er voor haar in, die op haar beurt even later weer door Imke Nijhuis wordt afgelost. Net op het moment dat de Rietmolense dames al aan de thee beginnen te denken valt de Needse 0-2 uit een vrije trap, en dat is erg zuur zo vlak voor de pauze. Hou het op 0-1 en je houdt hoop op een resultaat.

In de rust komt Nannique Rupert eraan gebrommerd om aanvoerster Lian Kormelink te vervangen rechts op het middenveld naast mid-mid Julia Heuten. Maar ook zij kan de hoop niet terugbrengen. Na een kwartier in de tweede helft geeft Neede wat gas bij en neemt het Rietmolense doel onophoudelijk onder vuur, het ene schot nog harder dan het andere, en loopt het snel uit naar 0-5. Rechtsbuiten Esli Brouwer moet vervolgens naar de kant, ze ziet niks meer. “Mijn oog is een rugbybal”, zo verklaart ze. Tja, met al die staafjes en kegeltjes in het netvlies kun je beter een bowlingbal hebben. Ondertussen vreest ook doelvrouw Nienke Hogenkamp een oogafwijking, want ze ziet haast alleen nog maar zwart-wit, maar gelukkig blijkt dat geen medische oorzaak te hebben, het zijn de Needse dames die steeds maar weer voor haar neus opduiken. Ook Rietmolense invalsters Melissa te Hofstee en Emma Beswerda kunnen het tij niet keren. Sterker nog, Emma staat amper twee minuten in het veld als ze met rood alweer kan vertrekken. Ze zou arbiter Meijer voor ‘pannenkoek’ hebben uitgemaakt, nadat-ie Neede een penalty toekende. Is dat tegenwoordig al rood waard, een beetje je frustratie uiten mag toch wel? De penalty vliegt erin en zo is 0-6 de duidelijke, maar niettemin teleurstellende eindstand.

De Needse kippetjes keren zo met een tas vol punten terug naar ’t Haantje en Rietmolen likt zijn wonden. Volgende week nieuwe ronde nieuwe kansen thuis tegen Rekken. Daar is in de beker al van gewonnen dus dat moet lukken, succes dames!

Sportieve groet en tot dan,
Jean le Tieb