Winst en verlies liggen dicht bij elkaar voor Rietmolen bij Eibergen

De derby bij de buren in Eibergen ontaardt in een hevige strijd op drie fronten. Op het veld winnen de gastheren met 1-0, lángs het veld eindigt de strijd tussen beide grensrechters over wie het vaakst de vlag in de lucht kan steken onbeslist, maar de derde helft daarentegen wordt op zeer, zeer overtuigende wijze in een Rietmolense zege omgezet. Wat een dag.  

Een duel tussen Rietmolen en Eibergen was de afgelopen jaren altijd goed voor spanning en sensatie. Meestal pittige potjes met veel strijd en spannend tot het eind. Zo ook de thuiswedstrijd in Rietmolen eerder dit seizoen. In een verhitte derbysfeer met een scheids die het niet in de hand had, eindigde een hard Rietmolen met negen man tegen een Eibergen dat zich tot onsportief gedrag liet verleiden. Eibergen maakte diep in blessuretijd de 2-2. We schreven toen dat Eibergen niks te zoeken heeft in de derde klasse, daar waar het zo graag naartoe wil. Dat heeft het natuurlijk nog steeds niet maar, eerlijk is eerlijk, men heeft nog een kansje. Markelo lijkt op weg naar het kampioenschap en daarachter zijn de beste papieren voor VIOS Beltrum en SV Delden. Eibergen volgt op vijf punten van Delden, waarbij de verliespartij vorige week een dure was op bezoek bij Diepenheim, op zijn beurt weer concurrent van Rietmolen in het gevecht om de onderste plaatsen. Rietmolen smacht al weken naar een nieuwe overwinning. Eentje waar het wel een keer recht op heeft. Het spel is doorgaans niet onaardig, maar vooral scorend is er een probleem. Zestien goals in even zoveel duels is karig te noemen.

Een wedstrijd op sportpark De Bijenkamp betekent een ritje op de fiets, het ligt immers maar op een kilometer of drie van Rietmolen en dat heeft als bijkomend voordeel dat de derde helft op volle kracht aangegaan kan worden. Maar we beginnen natuurlijk met de eerste helft. Rietmolen vangt in het rode uittenue de wedstrijd prima aan. Al vroeg is er een kopbal van aanvoerder Twan Tenhagen uit een corner waar doelman Pierik nog net een hand onder kan krijgen. Eibergen kan er nog maar weinig tegenover stellen en krijgt al binnen tien minuten een domper te verwerken. Eén van de betere spelers Stein Vrieze moet het veld verlaten na een harde, maar toch vooral ongelukkige overtreding van Harm Vogt. De Eibergenaren vervallen in oude gewoontes en beginnen weer om een kaart te vragen. Waar hebben we dat eerder gezien? Lees even het schrijven van de thuiswedstrijd en u vindt het antwoord vanzelf. Te Raa vervangt Vrieze en de wedstrijd hervat met een Rietmolen dat toch gewoon een optisch veldoverwicht heeft hier tegen de nummer vier van de ranglijst. Een schot van Harm Vogt na een inworp van Frank Geerdink gaat over en een poging van Karsten ter Braak vindt een Eibergs been, waarna Niels’ schot uit de rebound hoog over zeilt. Eibergen komt via spits Guus Slaats een paar keer in de Rietmolense zestien maar tot een echte doelpoging komt het vooralsnog niet. Na een halfuur spelen de grootste mogelijkheid voor Rietmolen in de eerste helft, Sander te Rietmolen schiet vanuit kansrijke positie naast. De arbiter van dienst houdt het duel ondertussen kort; hij heeft waarschijnlijk het verslag van het eerdere treffen onder ogen gehad en fluit veel duels af. Zo ook de duw in de rug die Joren in petto heeft voor een van de Eibergse aanvallers, hoewel dat wel degelijk een overtreding is. De positie van de vrije trap is link, een meter of twintig iets links van het midden. Gevaarlijk dus en dat is ook het schot. Doelman Niels Bouwman is echter snel in de hoek en lijkt de bal vast te kunnen pakken, maar laat hem toch weer los. Dat blijkt dodelijk want in het gefrommel weet Sverre Boonk de 1-0 aan te tekenen. De eerste helft eindigt met een heerlijke crossbal van Frank op Sander die alleen op de goalie lijkt af te kunnen, ware het niet dat de lijnsman van dienst de bal, die gewoon vanaf de lijn vertrok, afvlagt. We hebben bij PSV-Ajax onlangs kunnen zien dat dat nooit uit kan zijn. Ruststand aldus 1-0.

De tweede helft begint met een Eibergs schotje dat een eenvoudige prooi is voor Niels, waarna even later een Rietmolens schot van Twan een stuk serieuzer karakter heeft, maar door Eibergen-goalie Pierik toch betrekkelijk eenvoudig ogend uit de kruising geplukt wordt. Intussen begint zich ook een strijd langs de lijn af te tekenen. De vlaggen gaan aan beide zijden wel heel vaak de lucht in; het wordt een beetje een kolderieke vertoning en het lijkt er zo af en toe op dat élke diepe bal afgevlagd wordt. Mede daardoor zijn voetballende momenten voor de goals schaars en lijkt er gescoord te moeten gaan worden uit afstandsschoten of dodespelmomenten, zoals een corner of een vrije trap zoals Eibergen voor rust liet zien. Óf een verre ingooi natuurlijk, een van de wapens van Rietmolenback Frank Geerdink, die een ware barrage van links en rechts de Eibergse zestien in werpt. Hij zal er, net als de grensrechters ondertussen, lamme armen van krijgen. Dan moet ie een keer goed vallen en dat gebeurt vooralsnog niet. Rick ter Braak is als lange spits ondertussen binnen de lijnen gebracht en ook hij ondervindt al snel het nodige onrecht. Hoge bal, controleren, draaien, maar in zijn ooghoek ziet-ie de grensrechter al weer staan. Geel vlaggetje in de lucht, bijpassend geel jassie aan, zijn moment om te shinen. In de slotfase wisselen de Eibergentrainers Leppink en Geesink nog maar eens en drukken invaller Tom te Woerd een briefje met instructies in de handen, á la Lodeweges bij Duitsland-Nederland in 2018. Puur voor de bühne natuurlijk om het veronderstelde tactisch vernuft nog maar eens wat aan te dikken. Net als Tom zelf, die is ook wat aangedikt. Het briefje haalt voor Eibergen niks uit en ook bij Rietmolen zit het er niet meer in. Een nieuwe competitie-nederlaag is een feit en opnieuw heb je het gevoel dat er meer in had gezeten.

De derde helft wordt er echter uit een heel ander vaatje getapt. Hoewel, het zijn halve liters, maar afijn. Ze vinden gretig aftrek bij de Rietmolenaren en de thuisploeg wordt volledig van de mat geveegd. Dubbele cijfers, op zijn minst. De Eibergenaren druipen teleurgesteld af en het kost de nog aanwezige bestuursleden de nodige moeite om de Rietmolenaren de uitgang van De Bijenkamp te wijzen. En zo keert men toch voldaan huiswaarts, daar waar volgende week koploper Markelo op bezoek komt.

Sportieve groet en tot dan,
Jean le Tieb