In nat Delden gaat Rietmolen in slotseconden nat

Onder barre omstandigheden weet Rietmolen topdrieploeg SV Delden tot diep in blessuretijd op 0-0 te houden. Na een eerste helft waarin de blauwwitten nog redelijk mee kunnen komen en zelfs nog wat kansjes tegenover die van de gastheren kunnen zetten, wordt na rust de Deldense druk groter en groter. Toch houdt men lang stand, mede dankzij enkele knappe reddingen van doelman Niels Bouwman, maar een laag schot in de verre hoek van aanvaller Doeke Brandt is de Rietmolenaren uiteindelijk toch te machtig.

Betreden we sportpark De Mors in Delden, gaan onze gedachten meteen terug naar die donderdagavond in mei 2018, vier dagen na het behalen van het kampioenschap in de 5e klasse B, toen de spelers van SV Delden middels een erehaag de felicitaties overbrachten, om daarna de blauwwitten, nog dronken van het kampioensfeest, op een 2-1 nederlaag te trakteren. Delden bleef dat seizoen de enige ploeg die niet van Rietmolen verloor en promoveerde via de nacompetitie alsnog. Het was aan jeugdige onervarenheid en wisselvalligheid te wijten dat men zich nooit echt in de titelstrijd heeft kunnen mengen, want een goede ploeg was het toen al. Waar Rietmolen sindsdien ‘stabiele vierdeklasser’ als doelstelling heeft, lijkt Delden alweer toe aan een volgende stap, de derde klasse. Men durft dat zelf nog niet zo nadrukkelijk uit te spreken, maar dat men de kwaliteiten en potentie in huis heeft, is evident. Het bezet momenteel de derde plaats en is met VIOS Beltrum en Reünie in een hevige strijd verwikkeld om plek twee achter koploper Markelo. Het elftal kan bouwen op enkele ervaren krachten met namen die we nog kennen uit 2018 zoals Colin Neuber, de gebroeders Wold en Sven Lutke Willink, die langdurig geblesseerd is en vandaag hoofdtrainer Rob Bakker langs de kant vervangt, die op zijn beurt geveld is door een of ander corona-virus. De selectie is verder uitgebreid met eigen jeugd en enkele aangewaaide versterkingen, zoals Colin Verberne van TVO uit Beckum. Niet alleen het spelersbestand is aan verandering onderhevig geweest, ook het sportcomplex is volledig gerenoveerd en is uitgebreid met een keurige sporthal en moderne kantinefaciliteiten, naar Rietmolens voorbeeld zullen we maar zeggen. Het grote afdak buiten die nieuwe kantine is vandaag geen overbodige luxe, want het mondjesmaat toegestroomde publiek kan er enige schuil vinden tegen de buitengewoon gure omstandigheden vandaag. Aanhoudende regen en wind schuin over het veld.

Dat Rietmolen vandaag onder druk zou komen te staan, was vooraf wel duidelijk. Toch is de openingsfase voor de blauwwitten, vandaag meer wit dan blauw vanwege het uittenue, die zich brutaal op de helft van de tegenstander nestelen. Van het feit dat de Tubantia schrijft “Rietmolen kreeg geen enkele kans” moet u zich niks aantrekken, hoor. Ook het feit dat de wedstrijd niet in Rietmolen, maar in Delden wordt gespeeld, was ze blijkbaar ontgaan. Het wordt tijd dat ze weer eens een echte verslaggever naar onze potjes sturen, in plaats van een telefoontje naar een vooringenomen Deldenaar om dat vervolgens klakkeloos over te nemen. Een goede journalist baseert zich altijd op minimaal twee bronnen, hoor en wederhoor, dat soort dingen. En anders leest u gewoon lekker Jean le Tieb voor uw wekelijkse portie objectief en feitelijk juist nieuws. Wel degelijk kansen dus voor de blauwwitten, zoals al in de elfde minuut een puike kopbal van spits Rick ter Braak uit een hoekschop, nét over het doel. Niet veel later gaat een inzet van Job Vogt, die goed stoort, via een Deldenaar over. Dan een fase van druk van de thuisploeg met een serie kansen en kansjes, waaronder een kopbal van aanvoerder Sven Wold waarbij Niels goed redt en een schot op de binnenkant van de paal van nummer 13, Jesse Beukert. Rietmolen kraakt even, maar bezwijkt niet. Het wordt zelfs nog een keer gevaarlijk via Justin Bomers, die zijn als voorzet bedoelde schot nog net onder de lat weggetikt ziet worden door de Deldense doelman. De eerste helft eindigt met twee gele kaarten aan Rietmolense zijde, voor respectievelijk Job Vogt en Niels te Lintelo.

Na rust komt Rietmolen – vandaag zonder kersverse papa Piepers, de geschorste Wesley Meulenkamp en Sander te Rietmole die op de lange latten staat – al snel onder steeds grotere Deldense druk te staan, zonder dat er echt grote kansen te noteren vallen overigens. Al vroeg moet Karsten ter Braak gewisseld worden voor Wouter te Rietmole en even later zijn Joren Vrielink en Job Vogt moegestreden; Bas Essink en Jorrick de Lange hun vervangers. In de 72e minuut dan uiteindelijk wel een grote Deldense kans via een schot uit de tweede lijn, dat door Niels heel knap uit de verre hoek getikt wordt. Niels is klein van stuk, maar heeft toch een enorme ‘reach’, zoals dat in vaktermen heet. Schitterend om te zien. Minder mooi om te zien is dat Rietmolen steeds verder op eigen helft wordt terug gedrukt en er nauwelijks meer uit komt. Toch heeft Delden moeite om in de buurt van de Rietmolense goal te komen en tracht het dan maar via andere wegen zoals het meermaals proberen te versieren van een penalty. De arbiter trapt er niet in en even later keurt hij een Deldens doelpunt af voor buitenspel. Als ook een kopbal rakelings over gaat, lijkt het er vandaag niet in te zitten voor de thuisploeg en in de slotminuten mag Rietmolen zelfs nog hopen op een stuntje. Een pass van invaller Jorrick bereikt collega buitenspeler Justin, die spits Rick in de zestien vindt. Rick komt tot een schot, maar zowel een voor buitenspel vlaggende grensrechter, als een goed reddende doelman staan een Rietmolense sensatie in de weg. De seconden tikken weg – we zitten inmiddels in de zesde minuut van de blessuretijd – als aanvaller Doeke Brandt op rechts doorkomt, verdedigers Mees Geerdink en Twan Tenhagen net te laat zijn met hun ingreep en Brandt in de verre hoek doel treft, dit keer ‘out of reach’ voor Niels. Wát een deceptie na zoveel arbeid in zulke slechte omstandigheden. Geen loon naar werken. Niks.

Volgende week de zespuntenkraker uit bij Hector in Goor.

Sportieve groet en tot dan,
Jean le Tieb